Polančec u dvije godine bogatiji za tri milijuna kuna!

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec na kraju svog mandata je bogatiji za čak 10.000 dionica Podravke koje je kupio u posljednje dvije godine na vlasti, te je bogatiji za tri milijuna kuna!

23.12.2009.
18:44
VOYO logo

Naime, Damir Polančec je mjesec dana nakon napuštanja Vlade predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa imovinsku karticu, koja se bitno razlikuje od one prijavljene na početku njegovog mandata, i to baš u pogledu Podravkinih dionica.

U posljednjoj imovinskoj kartici Polančec je naveo da ima 13.500 dionica Podravke nominalno vrijednih 4,05 milijuna kuna, što je više od svega ostalog što posjeduje, piše Poslovni dnevnik. Pri ulasku u Vladu prijavio je 2285 dionica Podravke, dok je 2007. deklarirao da ih ima 3750, po nominali vrijednih preko milijun kuna. Kako je nastala razlika od oko tri milijuna kuna za 10-ak tisuća dionica Podravke, i to navodno tijekom posljednje dvije godine na vlasti, ključno je pitanje, poručuju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančec jest nakon ostavke objavio da ima 14.000 opcijskih dionica Podravke, te je najavio da će dio prodati, pa se u međuvremenu riješio 500 dionica. Odlazeći iz Vlade priznao je kao svoju jedinu grešku vezanu uz Podravku to što je skrivao veliki paket dionica na skrbničkom računu. Odmah se počelo spekulirati o razlici od 10-ak milijuna kuna, a Polančec je samo naveo da je razliku u cijeni dionica uložio u stan od 41 kvadrata u Zagrebu (82 tisuće eura), te da je ostatak zadržao u dionicama zbog vjere u potencijal kompanije i lojanosti.

Uz menadžerski ugovor, po kojem je imao pravo s odmakom od dvije godine kupiti određeni broj dionica iz trezora za svaku godinu članstva u upravi, potpisao je s Podravkom prije odlaska u Vladu sporazum koji mu je omogućio korištenje raznih stečenih prava. Polančec tvrdi da je jedini član Podravkina menadžmenta koji nije koristio prava na opcijske dionice za sve godine svog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Podravci je navodno zarađivao 36 tisuća kuna, a u kartici je prijavio godišnja primanja u Vladi od 240 tisuća kuna. Prijavljena imovina bez dionica vrijedi manje od dva i pol milijuna kuna, a tvrdi da je stečena novcem od plaće, imovinskih prava i kapitala, kreditima i na neki drugi način, piše Poslovni dnevnik.

"Povjerenstvo može konstatirati da je u njegovom portfelju nastao neobjašnjivi plus, te ga može pozvati da objasni jesu li to bile opcijske dionice, poklonjene ili kupljene na tržištu", kaže Esad Čolaković iz udruženja CROMA. "Dionička opcija je odgođeno pravo, a može se i ne mora konzumirati. Da bi se mogla alimentirati moraju biti ispunjeni uvjeti, a glavni je da o dodjeli prava svakom nositelju mora postojati odluka skupštine. Mnogo toga je misteriozno kod Podravkinih opcijskih dionica", zaključuje Čolaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javno priznanje pogreške Polančeca i naknadno navođenje dionica u kartici oslobađa ga odgovornosti, iako postoji propust što to nije naveo u godini u kojoj ih je stekao. Povjerenstvo nema kapaciteta provjeravati pozadinu", smatra pak Mate Kačan, predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Prethodni članci:

arti-200912170703006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200912090183006

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo