Pokreću se sportski, informativni i filmski kanal?

Hrvatski eter bi u ožujku mogao biti obogaćen za tri nova specijalizirana televizijska programa. Svi zainteresirani za koncesiju moći će se prijaviti na natječaj do 29. siječnja.

14.1.2010.
12:34
VOYO logo

Kome će koncesija pripasti odlučit će Vijeće za elektroničke medije do 15. veljače, piše Poslovni dnevnik.

Zasad je naširoko poznato da HRT ima u planu pokrenuti tri tematska kanala – informativni, sportski i obrazovni. Nagađa se da je Nova TV zainteresirana za pokretanje filmskog kanala, pogotovo zato što je u vlasništvo CME-a ušao Time Warner, koji posjeduje prava za filmove i serije. Nacionalna komercijalna televizija Nova TV je, naime, u vlasništvu CME-a. Ukoliko se budu natjecali za dvije koncesije, Nova TV će najvjerojatnije, piše Poslovni, pokrenuti dječji kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I RTL Televizija ima ozbiljne planove što se tiče pokretanja dječjeg kanala, no o njima ne želi govoriti. Navodno postoji ideja o specijaliziranom ženskom kanalu, ali i o jednom s filmovima i serijama, navodi list.

Tri nova kanala trebala bi biti smještena na jedan od osam centralnih nositelja svih televizijskih kanala, multipleksa (MUX), od kojih na svaki stane po pet kanala. Trenutno su dva programa HTV-a, Nova TV i RTL smješteni na istom nositelju – MUX A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišlja se da MUX A bude za javnu radioteleviziju jer je praksa u većini zemalja koje su već poodmakle s digitalizacijom televizije da se na jedan multipleks smjesti javna televizija, a ostali se dodjeljuju komercijalnima", rekao je Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća za elektroničke medije.

To bi moglo izazvati negodovanje komercijalnih televizija jer je nosač MUX B, neslužbeno se govori, slabiji i manje kvalitetan od MUX-a A, a prednost mu je što je jeftiniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji se prijave na natječaj moraju imati tehnologiju za emitiranje digitalnog signala do zadnjeg dana u veljači. Specijalizirani kanal će koncesionari mrežnome operateru od ožujka do srpnja mjesečno plaćati 155.000 kuna (plus PDV), a od kolovoza do prosinca 2010. 249.000 kuna (plus PDV), no mogući su i dodatni troškovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo