'30.000 stanovnika je ugrozeno, nije kraj, ceka nas ozbiljno razdoblje sanacije'

Predsjednik Sabora Josip Leko zastupnike je pozvao da pokazu solidarnost s poplavljenim podrucjima u Slavoniji. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic izvijestio je da je ugrozeno 30.000 stanovnika

21.5.2014.
11:21
VOYO logo

'Kao Hrvatski sabor imat cemo mogucnost, pravo i obvezu razmisljati i kako sprijeciti ovakve dogadaje u buducnosti, kod donosenja drzavnog proracuna, zakona, izvjesca tijela odgovornih za ovakve prilike', porucio je Josip Leko zastupnicima.

Ugrozeno je oko 30 tisuca stanovnika

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic Saboru podnosi izvjesce o stanju na poplavljenim podrucjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na tijek dogadaja i evakuaciju stanovnistva, kao i na trenutacno stanje u pojedinim selima zahvacenim poplavom. Ugrozeno je oko 30 tisuca stanovnika, rekao je Ostojic.

Na pogodenim lokacijama su 872 pripadnika namjenskih oruzanih snaga, 300 vatrogasaca na podrucju Vukovarsko-srijemske zupanije, 740 clanova Hrvatskog Crvenog kriza, 50 HGSS-a, preko 1000 policajaca, 22 tima Drzavne uprave za zastitu i spasavanje, od cega je jedan dio u BiH. Redovno su angazirane Hrvatske vode, rekao je. Procijenio je da je jos oko 4.000 osoba ukljuceno u borbe s poplavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planovi civilne zastite postoje ali samo na papiru

Ostojic se osvrnuo i na kaoticnu situaciju te je ustvrdio da planovi civilne zastite postoje ali samo na papiru. Zakon o zastiti i spasavanje govori tocno tko je za sto odgovoran, zakljucio je Ostojic.

Situacija ne zavrsava u ovom trenutku

"Moram naglasiti, ova situacija ne zavrsava saniranjem na terenu, jer pad vodostaja Save kao i situacija koju imamo je povoljna, medutim iza toga postoji ozbiljno razdoblje u kojem je potrebno saniranje podrucja", kazao je Ostojic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspostava sredisnjeg drzavnog portala

Hrvatski sabor danas bi trebao raspravljati o prijedlogu Zakona o drzavnoj informacijskoj infrastrukturi, kojim bi se trebali osigurati uvjeti za uspostavu drzavne uprave bez papira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo