POČELA SEZONA? / Hrvatska pretekla Grčku: Naglo je skočio buking, sezona bi mogla biti odlična. No, to ovisi o nekoliko faktora

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Već i prije Uskrsa primijećen je trend rasta turističkih rezervacija u Hrvatskoj, a velika su očekivanja od gostiju iz Njemačke

16.4.2022.
8:53
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ukidanje većine epidemioloških mjera djelovalo je poput eliksira za Hrvatsku. Zaustavljeni su negativni trendovi, a naglo je porastao i buking turista iz Njemačke, Austrije, Slovenije i drugih zemalja, koje i same popuštaju mjere. Uz to, uspjeli smo ukinuti mjere pet dana prije Grčke, pa je i to dalo zamašnjak turističkoj sezoni već i prije uskršnjeg vikenda. Čini se kako bi ova turistička sezona mogla biti dobra, pod uvjetom da se rat u Ukrajini ne proširi izvan njenih granica.

Godišnji odmori nisu ugroženi

"Vjerujem da smo pravodobno prema emitivnim tržištima plasirali informacije o našoj zemlji kao sigurnoj destinaciji, što je danas ključno pri planiranju putovanja, te dodatno motivirali goste na dolazak u Hrvatsku. Ipak, moramo biti svjesni da pandemija nije nestala, moramo nastaviti biti odgovorni, iako ona neće utjecati na ovu sezonu niti će je odrediti. Danas se suočavamo s drugim izazovima, a to su prije svega rat u Ukrajini i utjecaj inflacije izazvane raznim faktorima i dizanjem cijena te porast troškova života u emitivnim zemljama i u Hrvatskoj, što će utjecati na budžete ljudi za putovanja. Ipak, želja za putovanjima na mnogim tržištima postoji, ali će mnogo toga ovisiti o cijenama, posebice o cijenama goriva budući da je Hrvatska autodestinacija", rekao je za Večernji direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUNCE, MORE I JOŠ PUNO TOGA /

Hrvatska je turistički superbrend, no na prste jedne ruke možemo nabrojati po čemu smo još poznati u svijetu

Image
SUNCE, MORE I JOŠ PUNO TOGA /

Hrvatska je turistički superbrend, no na prste jedne ruke možemo nabrojati po čemu smo još poznati u svijetu

On je uvjeren da će, unatoč inflaciji i globalnim turbulencijama koje su još uvijek prisutne, godišnji odmori biti neupitni. "Turisti će doći, ali moguće je da će biti manje kratkih, vikend-dolazaka ili će umjesto 14 ostajati primjerice 12 dana. Možda neće trošiti 200, nego 150 eura dnevno, ali će doći ako se mi kvalitetno pripremimo, a hoćemo", poručio je.

Danke Deutschland

Udruga obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore također bilježi pojačani interes turista za Hrvatsku. Pripisuju to dobrom raspoloženju naših najvjernijih i najbrojnijih gostiju, Nijemaca. Prema istraživanjima, njih više od 62 posto planira barem jedno putovanje u sljedećih 12 mjeseci. Uz to, 36 posto ispitanika je spremno potrošiti na odmor više novca nego prije pandemije, a 31 posto namjerava potrošiti jednak iznos ili nešto manji nego prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretnije, svaki drugi Nijemac planira potrošiti više od 2000 eura, a njih 17 posto čak i više od 3000 eura. Doduše, proračun im izjedaju rastuće cijene energenata i hrane, ali Hrvatskoj u prilog ide statistički podataka Saveznog ureda za statistiku, koji navodi da je odmor u Hrvatskoj 24 posto jeftiniji nego u Njemačkoj.

Analitičari ne isključuju da bi ove godine mogli pasti i turistički rekordi na Mediteranu. Naime, turistima je ove godine na raspolaganju triput više avionskih sjedala nego 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo