Policijske kontrole / Pojačane kontrole na cestama opametile vozače: Uoči nove velike akcije bili smo u patroli s policijom!

Provjerili smo jesu li nove kamere stvarno toliko učinkovite i boje li ih se vozači

22.6.2019.
22:30
VOYO logo

Produljeni vikend za policiju je vikend u kojemu se itekako narade. No, dobra je vijest da u tom poslu ispisuju sve manje kazni.

Primjerice, u jednoj vikend akciji u ožujku naplaćeno je više od 5 tisuća kazni za alkohol, brzinu, pojas i mobitel, a prošloga vikenda gotovo dvije tisuće manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome im pomažu i nove policijske kamere na cestama. 

Jesu li stvarno toliko učinkovite?

Na naplatnim postajama i graničnim prijelazima nove policijske kamere ovog vikenda nemaju posla, barem što se tiče prekoračenja brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema me zašto zaustavit kad idemo 1 na sat, uopće se ne pomičemo", rekao je Alojz iz Zagreba.

No, i puževim korakom događaju se prometne nesreće, a i koriste mobiteli. Sve dok ne snimaju njih, građani postavljanje novih kamera pozdravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je normalno ako čovjek brzo vozi neka ga kazni šta. Ako se ne drži reda i propisa", kazao je Vinko.

U inozemstvu su takve kamere normalna stvar

Suvremenih 59 kamera koje će se premještati na 122 lokacije po cijeloj zemlji bilježe prekomjernu brzinu, vožnju bez pojasa i s mobitelom u ruci. U inozemstvu su takve kamere uobičajena stvar, kao i puno strože kazne koje u Hrvatsku stižu ovoga ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto je tako. Slika te i ne znaš da te slikalo. Tek kad kaznu dobiješ onda znaš da te slikalo. Jeste vi onda zato malo discipliniraniji u prometu od Hrvata? Zavisi, nekad jesam nekad nisam", kazao je Saša iz Njemačke.

Da kamere itekako mogu imati učinka na smanjenje broja prometnih prekršitelja, smatraju i stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno, to su pokazale i sadašnje kamere. Dakle gdje god imate opasno mjesto, svojevrsnu crnu točku, ako postavite kamere tu rizik praktički pada na 0. Ukazujem i ukazivao sam 100 puta kako je neracionalno da se utrkujemo s prekršiteljima na autocesti, presretačima", smatra prometni stručnjak, Željko Marušić.

Opasnost vreba kojim god putem krenete

A osim na autocestama, sudeći prema snimci pijanog vozača iz Slavonskog Broda, opasnost vreba kojim god putem krenete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači voze prebrzo kao i svakog vikenda, to je problem broj 1 s kojim se bore policajci kada provode pojačanu kontrolu prometa. Nadziru "četiri glavne ubojice u prometu", kako ih sami nazivaju - brzina, alkohol, pojas i mobitel

O situaciji u Zagrebu razgovarali smo s policajcem iz I. postaje prometne policije, Jurom Žgelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je povoljna, PU zagrebačka provodi akcije od petka do nedjelje i tada završava. Imamo dosta prekršitelja u smislu prometnih prekršaja. Gledano za Zagreb, statistički u odnosu na prošlu godinu imamo bitno smanjenje prometnih nesreća, imamo odlično stanje i mjere daju rezultate", kazao je Žgela. 

Imaju li u tome utjecaja nove kamere?

"Naravno da kamere imaju dosta utjecaja, i sam rad policije ima dosta utjecaja na to. Policija preporučuje i apelira na poštivanje prometnih propisa, nemojte koristiti alkohol, smanjite brzinu, vežite pojas, ne koristite mobitel", upozorio je policajac Jure. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policije neće biti samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj. Tako da vozite oprezno!

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo