premijer upozorava građane / Pojačana sigurnost hrvatskih radnika u Egiptu: iz INA-e tvrde da su spremni na brzu reakciju

Na slučaju Tomislava Salopeka i dalje se radi – poručio je premijer Zoran Milanović, ali i ponovio da se njegovu sudbinu, nikad neće moći potvrditi s potpunom sigurnošću

14.8.2015.
18:33
VOYO logo

Na slučaju Tomislava Salopeka Hrvatska nastavlja raditi. Potvrdio je to premijer Milanović tijekom posjeta Jelsi na Hvaru, ali i ponovio izrečeno na dan kad su islamisti objavili da su ubili otetog hrvatskog radnika. 

"Radi obitelji neću ništa komentirati. Mi i dalje kopamo I tražimo, ali iskustvo u ovakvim situacijama govori da možda nikad neke stvari nećemo moći 100 posto potvrditi, ali u jednom trenu netko je morao izaći pred hrvatsku javnost i reći nešto što ja najradije ne bih govorio. Najradije bih nekog drugo gurnuo da govori umjesto mene, ali to nažalost moram ja", rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane koji razmišljaju o odlasku na rad u Egipat – šef Vlade pozvao je da ne idu. 

"Oni moraju donijeti odluku, jesu li se spremni izložiti tom riziku. To je osobna odluka. Mi nismo diktatura i ne možemo ljudima reći 'ne možete ići'. Ali ja im kažem nemojte ići. Kad se ovakve stvari dogode, onda ni Washington ne može pomoći svojim državljanima", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske tvrtke prisutne u Egiptu zasad neće evakuirati radnike.  Ipak, naftna kompanija INA poručuje da je, ako zatreba, spremna i na taj scenarij.

"Zbog nedavnih događaja u Egiptu mjere sigurnosti za Inine djelatnike, koje su i do sada bile na visokoj razini, dodatno su pojačane. INA je spremna na brzu i pouzdanu reakciju ukoliko se pokaže potreba za povlačenjem naših djelatnika iz te zemlje. Kompanija je u svakodnevnom kontaktu sa svim svojim djelatnicima u Egiptu", poručili su iz INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Egiptu radi i INA-ina kompanija Crosco, te tvrtka Geofizika. Sa svima njima u kontaktu je I Hrvatska gospdoarska komora. 

"Trenutna situacija i sve što se dogodilo naravno poljuljalo je malo osjećaj sigurnosti, ali mi smo u kontaktu s hrvatskim tvrtkama, oni stalno komuniciraju sa svojim zaposlencima, prate sve sigurnosne mjere I upute i sve je za sada u redu", rekla je Jelena Dumičić, Sektor za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te tvrtke u egiptu imaju nekoliko desetaka zaposlenika, dok se u zemlji ukupno nalazi 80-ak hrvatskih državljana. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo