POGLEDAJTE SNIMKU / Vojnici u Istri gađali metu u zraku koja je jurila 250 metara u sekundi: 'Onda znate kakve su tu vještine potrebne!'

Završena je najdugovječnija vojna vježba Hrvatske vojske, i to na Rtu Kamenjak kod Premanture

21.4.2023.
22:49
VOYO logo

Bojnim gađanjem meta na Rtu Kamenjak kod Premanture završena je najdugovječnija vojna vježba Hrvatske vojske 'Štit'. Snage je odmjerilo 300 vojnika iz nekoliko zemalja. Glavna aktivnost bila su bojna gađanja, a vrijeme djelovanja mjeri se u sekundama.

"Gađa se meta koja je jedan metar dužine i ima 107 milimetra promjera. Gađate na četiri-pet kilometara nešto u zraku što se kreće brzinom 250 metara u sekundi te da to trebate pogoditi - onda znate kakve su tu vještine potrebne", istaknuo je za Danas.hr RTL-a satnik Josip Čulina, zapovjednik raketne bitnice u Pukovniji protuzračne obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA DONIJELA PLAN /

Hrvatska vojska zapošljava više od 1000 osoba: Banožić otkrio na koliko je povećana naknada dragovoljnim ročnicima

Image
VLADA DONIJELA PLAN /

Hrvatska vojska zapošljava više od 1000 osoba: Banožić otkrio na koliko je povećana naknada dragovoljnim ročnicima

Vježba s najduljom tradicijom u Hrvatskoj vojsci

"Koristili smo tri radarska sustava kratkog dosega sa mobilnim i taktičnim operativnim centrom gdje smo udružili sliku sva tri radarska sistema s namjerom da pokrijemo zračni prostor", rekao je satnik Zoran Lasnik, zapovjednik kontigenta slovenske vojske na vojnoj vježbi Štit.

Vježba uključuje i suvremene prijetnje kao što su dronovi. Cilj vježbe bio je provjeriti uvježbanost i osposobljenost pripadnika i postrojbi u praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru i integraciji interoperabilnosti i prijenosu informacija tijekom vježbe. To je ujedno i vježba s najduljom tradicijom u Hrvatskoj vojsci - u 28 godina izveli su je 35 puta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vježba u kojoj smo svi zajedno'

"Potrebno je izuzetno puno vremena tijekom cijele godine različitih scenarija, uvježbavanja da bi mogli se pokazati sve što ste uvježbavali tijekom godine u nekoliko sekundi", kazao je Čulina.

U njoj je sudjelovalo 300 pripadnika postrojba Oružanih snaga zajedno s partnerskim zemljama, i to Slovenijom, Poljskom, Francuskom i SAD-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmjena taktika, tehnike i postupanja najveći je dio ove vježbe u kojoj smo svi zajedno. Želim biti kao oni, oni žele biti kao ja", rekao je bojnik Robyn Haake iz Ureda za odnose s javnošću američke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo