tužno jutro poslije / Pogledajte kako izgleda Gornja Podstrana nakon vatrene buktinje: RTL-ov reporter javlja se s najnovijim informacijama s požarišta

Image

Niti jedan čovjek kao ni kuća nije stradala, ali je izgorjelo jako puno šume

8.9.2017.
12:01
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako je jedna osoba uhićena zbog sumnje da je sinoć podmetnula požar kod Omiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Gornja Podstrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog ovog je požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac - Žrnovnica -Tugare - Omiš i obratno.

Image

Gornja Podstrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašene su kuće i u Krilu Jesenice i u Gornjoj Podstrani, kiša je došla kao naručena i pomogla premorenim vatrogascima, piše Splitski dnevnik

Splitska policija privela je jednu osobu koju dovode u vezu s požarom te se s njom objavlja obavijesni razgovor i još će se vidjeti hoće li je osumnjičiti za podmetanje.
Iako se proširila vijest da je požar izazvan bengalkom, iz splitske policije to nisu mogli potvrditi, piše Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) Hrvatske kopnene vojske OS RH, njih 98, upućeni su danasu jutarnjim satima na ispomoć vatrogascima na požarišta Krila-Jasenice i Podstrana kod Omiša, na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Također, odobreno je i angažiranje četiri Canadaira CL-415, koji će se angažirati ovisno o meteo uvjetima, a u pripravnosti se nalazi i jedan helikopter MI-8MTV.

Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane te se tijeko mnoći očekivao dolazak i 100 vojnika koji će pomoći u gašenju, doznaje se u noći s četvrtka na petak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Požar se nošen udarima juga proširio prema Gornjoj Podstrani

Image

Požar se nošen udarima juga proširio prema Gornjoj Podstrani

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći  s četvrka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima na požarištu između Krila Jesenice i Gornje Podstrane te se očekuje kako će do jutra na gašenju požara, uključujući i 100 vojnika, biti angažirano ukupno oko 300 gasitelja, rekli su u Županijskom vatrogasno-operativnom centru u Splitu.

Dodali su kako je požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara. Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su visine i do desetak metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima. Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

PROČITAJTE VIŠE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi požar zahvatio omiško područje, planulo i u Klisu: na terenu svi vatrogasci iz županije, pozvane i dubrovačke i šibenske snage

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, gdje nema stambenih objekata. Kuće u Krilu Jesenice nisu ugrožene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni županijski splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izvijestio je da se vatrogasne snage raspoređuju u smjeru Gornje Podstrane kako bi formirale liniju obrane i spriječile daljnje širenje vatrene stihije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušat ćemo do jutra ovaj požar staviti pod kontrolu, a ako ne uspijemo onda ćemo u petak ujutro tražiti pomoć kanadera," rekao je Glavina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo