Pogledajte kako izbjeći vožnju u koloni

Vikendima u kolovozu, petkom (u popodnevnim satima) i subotom (tijekom cijeloga dana) te nedjeljom (poslijepodne) očekujte gužve i kolone na našim cestama i autocestama. Subota je najkritičnija!

28.7.2010.
13:42
VOYO logo

Svima koji u narednim danima i tjednima planiraju putovati na ljetovanje, HAK savjetuje u koje vrijeme nije pametno kretati na put i kojim alternativnim pravcima možete zaobići gužve.

arti-201007160644006Vikendima je vrlo gust promet na dionicama autocesta: A1, Zagreb-Karlovac i Bosiljevo-Split-Ravča, A6, Bosiljevo-Oštrovica, A3, Bregana-Slavonski Brod-Bajakovo, na riječkoj obilaznici, državnim cestama D1 (Lička) i D8 (Jadranska magistrala) te prilazima turističkim mjestima i trajektnim lukama Jablanac, Prizna, Brestova i Valbiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana kretanja za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, vrijedi svake subote od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj).

arti-201007220247006Uoči Dana domovinske zahvalnosti 4. kolovoza ista ta zabrana vrijedi od 15 do 23 sata te na sam blagdan, u četvrtak, 5. kolovoza, od 14 do 23 sata. Slično će biti i uoči blagdana Velike Gospe, u petak, 13. kolovoza, od 15 do 23 sata, u subotu od 4 do 14 sati i naravno u nedjelju na Blagdan od 14 do 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK upozorava da će se gužve stvarati već na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku. Također, na granici s Bosnom i Hercegovinom kod Metkovića, te na izlazu iz Hrvatske, na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Metković odnosno Crveni Grm i Kamensko, te na GP Bajakovo prema Srbiji.

Zaobiđite kolone u Lučkom!

Nedjeljom poslijepodne, uz gužve na trajektnim pristaništima, s otočne strane Krčkoga mosta pa prema Oštrovici te po Istarskom ipsilonu prema graničnom prijelazu Kaštel, vrlo gust promet bit će u kolovozu i na graničnim prijelazima sa Slovenijom i kod Metkovića - na izlazu, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulazu u zemlju. Znatno gust promet krajem zadnjeg dana u tjednu, očekuje se na prilazu Zagrebu, središnjem hrvatskom prometnom raskrižju, uz gužve i moguća duža čekanja pred naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga HAK vozačima preporučuje da koriste naplatu Demerje (za bankovne i kreditne kartice, ENC i Smart) i barem tri km znatno brže prođu pokraj naplatnih kućica Lučko. Tijekom predstojećeg vikenda vozači neka obrate pozornost na vremenske prilike. Do početka vikenda nastupit će postupno naoblačenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom, a razvedravanje je najavljeno za nedjelju. Kolnici hrvatskih cesta osjetit će promjene te tijekom kiše ili pljuskova valja voziti pozorno, jer zaustavni put tad je mnogo duži nego kad je kolnik suh.

Sezona je peludi ambrozije a u krajevima uz obalu, također vrlo jak alergen, pelin. Ako vam pelud smeta dajte upravljač suputniku koji je imun. Ujedno, ne parkirajte automobil pod borom s kojega se cijedi smola, savjetuju iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007160644006 arti-201007220247006 arti-201007240033006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo