samo jedan natjecateljski susret / Pogled u povijest: dosadašnji susreti Hrvatske i Španjolske

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska i Španjolska imale su okršaj u Gdanjsku, gdje je 'furija' dobila 1-0 golom Jesusa Navasa, a tako su i stigli do finala te u borbi za zlato pobijedili Italiju

20.6.2016.
11:15
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska i španjolska reprezentacija do sada su odigrale samo jedan natjecateljski susret i to na prošlom Europskom prvenstvu, 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Kao što će to biti slučaj u Bordeauxu, 'vatreni' i 'furija' su u Gdanjsku odmjerili snage u trećem kolu grupne faze, a pobjeda je pripala Španjolskoj 1-0. Slavlje europskim prvacima donio je Jesus Navas u 88. minuti dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se nakon tog poraza vratila kući, dok su Španjolci stigli do finala i u borbi za zlato deklasirali Italiju obranivši naslov prvaka osvojen četiri godine prije na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Hrvatska i Španjolska odigrale su i četiri prijateljske utakmice. Dva susreta su završila španjolskom pobjedom, jednom je slavila hrvatska vrsta, a jedan dvoboj je završen bez pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi puta snage smo odmjerili u ožujku 1994. u Valenciji, a 'vatreni' su slavili 2-0 golovima Roberta Prosinečkog (6) i Davora Šukera (51), a u 53. minuti je Dražen Ladić obranio jedanaesterac Beguiristainu. Španjolci do te utakmice nisu poraženi  20 utakmica na svom terenu. Bio je to naš prvi međusobni susret i do sada jedina pobjeda protiv 'furije'. 

Pet godina poslije uslijedio je novi prijateljski susret u Sevilli, a 'vatreni' su uveličali proslavu otvaranja Olimpijskog stadiona u glavnom gradu Andaluzije. Domaćin je pobijedio 3-1, no prvi gol na novom stadionu zabio je Davor Šuker u devetoj minuti. Strijelci za domaćine bili su Vicente Engonga (34), Fernando Hiero (48-11m) i Daniel Garcia "Dani" (84).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedio je prijateljski susret u Splitu u veljači 2000. godine koji je završio bez golova. Posljednju prijateljsku utakmicu ove dvije reprezentacije su odigrale u Ženevi u lipnju 2006. godine, a španjolska vrsta je pobijedila 2-1. Niko Kranjčar je doveo našu vrstu u vodstvo u 14. minuti, a rezultat su preokrenuli Pernia (62) i Torres (90+2).

Međusobni susreti Hrvatske i Španjolske

Službena utakmica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Gdanjsk, 18. lipnja 2012.: Hrvatska - Španjolska 0-1

Prijateljske utakmice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Valencia, 23.03.1994: Španjolska - Hrvatska 0-2

- Sevilla, 5.05.1999: Španjolska - Hrvatska 3-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Split, 23.02.2000: Hrvatska - Španjolska 0-0

- Ženeva, 7.06.2006: Španjolska - Hrvatska 2-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo