MILENKO BAŠIĆ / Poduzetnik osumnjičen u aferi 'Vjetroelektrane' poručio iz BiH za RTL: 'Plaćali smo reket Hrvatskim šumama!'

Image
Foto: Goran Kovacic/Patrik Macek/PIXSELL

'Ugovor sa Šumama smo u potpunosti ispoštovali i po njemu platili izvođačima 29 milijuna kuna'

25.6.2020.
20:58
Goran Kovacic/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Milenko Bašić, poduzetnik osumnjičen u aferi 'Vjetroelektrane', javio se iz Bosne i Hercegovine za RTL kako bi naglasio da nije u bijegu, nego kod kuće te da je na policiju otišao dobrovoljno.

"Nisam ni u kakvom bijegu, kako se prenosi, nego sam kod kuće gdje inače boravim i gdje jedino imam prebivalište i boravište. I gdje me je ova istraga i zatekla. Jučer smo dobrovoljno otišli na policiju i sud dati izjavu kad smo čuli da imamo zahtjev za izručenje iz RH zbog kaznenog djela davanja mita za trgovinu utjecajem, a koje se temelji na navodima da smo putem police osiguranja za vjetropark sklopljenog sa Generali osiguranjem trebali isplatiti 45.000 eura preko provizije koju treba dobiti njezina sestra zaposlena u Generali osiguranju", počeo je Bašić pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što želimo naglasiti i jasnim predočenjem dokaza i potvrditi: da nikada nismo imali sklopljenu policu osiguranja za vjetropark s Generali osiguranjem niti sestrom prvoosumnjičene, nego već dvije godine imamo policu osiguranja sklopljenu 16. kolovoza 2019., kada je počela gradnja vjetroparka, do 30. travnja 2020. s Izvor osiguranjem. A od 1. svibnja 2020. do 31. svibnja 2021. s Triglav osiguranjem. U prilog ovome ide i očitovanje Generali osiguranja kojim potvrđuju da nikada nisu niti izdali policu osiguranja niti imali poslovni odnos sa CEMP-om. A što je još vrlo važno da se razumije razina naše samostalnosti u odabiru police osiguranja za vjetropark je da tu policu i osiguravatelja moraju odobriti financijske institucije i proizvođač vjetroagregata kako bi se uopće sklopila."

Sve ovo namjerava potvrditi i pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo sve ovo pojasniti i dati iskaz te ćemo zatražiti da nas se ispita u BiH i da se uzmu naši iskazi. Ovim putem ponovno naglašavamo da smo mi žrtve birokracije u RH, a posebno Hrvatskih šuma, koje su dovele do svega ovoga jer nismo platili traženi reket od cca 1,5 milijun kuna pa smo morali sve rješavati u zadnji tren, ali ipak u zadanim rokovima i znatno skuplje nego što nas po zakonu pripada. Ugovor sa Šumama smo u potpunosti ispoštovali i po njemu platili izvođačima 29 milijuna kuna, koji je po ugovoru trebao biti naš kredit kod Šuma koji se koristi u "prebijanju" naših međusobnih obaveza prema Šumama i po jasnim pravilima koja su zadana ugovorom", objašnjava Bašić i naglašava:

"Hrvatske šume nisu htjele razmatrati ugovor koji su ponudile nama, a potpisale su ga njihove ovlaštene osobe, i tako nas oštetile za cijeli iznos uložen u te ceste. Naime, Hrvatske šume nikada nisu ispunile svoju obvezu iz našeg međusobnog ugovora te napravileobračun i prijeboj međusobnih potraživanja nego su nas, znajući za naše rokove i nemogućnost čekanja sudskih procesa, ucijenile da platimo dodatnih 6,1 milijuna kuna služnosti na te iste ceste koje smo im predali u vlasništvo i na koje im po spomenutom ugovoru moramo plaćati godišnju naknadu za služnost u visini od milijun kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAMO ZA RTL /

Poduzetnik osumnjičen u aferi Vjetroelektrane: 'Samo mogu reći, jadni su investitori u Hrvatskoj'

Image
SAMO ZA RTL /

Poduzetnik osumnjičen u aferi Vjetroelektrane: 'Samo mogu reći, jadni su investitori u Hrvatskoj'

Sličnu priču prošao je, kako kaže, i s Ministarstvom državne imovine.

"Unatoč tome što smo imali pravo na dopunu Odluke o služnosti iz prosinca 2018., koja je donesena na osnovi druge Izmjene lokacijske dozvole iz lipnja 2017., jer smo novu i treću Izmjenu lokacijske dozvole imali u travnju 2020., dakle, poslije izdavanja posljednje Odluke o služnosti na državnom zemljištu te zbog toga nismo ostvarili svoje pravo za primjenu povoljnijeg obračuna služnosti, USKOK nas tereti da smo dobili Rješenje o povlaštenom statusu iako nismo u Registru obnovljivih izvora RH, iako je to javni podatak koji je objavljen na stranicama Ministarstva gospodarstva i iz kojeg se vidi da je CEMP u registru OIE još od 201.", navodi Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dokaz priložio je, a redakciji su ti dokumenti dostupni, dokaze svojih tvrdnji kroz ugovor sa HŠ iz travnja 2017., police osiguranja od kolovoza 2018. do lipnja 2021., posljednju dopunu Odluke o služnosti na državnom zemljištu iz prosinca 2018., posljenju i treću Izmjenu lokacijske dozvole iz travnja 2019. i izvadak iz registra OIE.

"Na kraju samo mogu reći da sam siguran da nas dobro razumiju svi oni koji išta rade sa Šumama jer siguran sam da svi plaćaju reket. Drukčije s njima ne ide i ponavljam, jadni ti su investitori koji pod ovim okolnostima ulažu u RH", zaključio je za RTL Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo