DOZNAJTE UVJETE / Poduzetnici s manje od 10 zaposlenih mogu zatražiti potporu od 2000 kuna po radniku

Image
Foto: RTL / Shutterstock

Od danas do kraja srpnja teče rok za predaju zahtjeva za dobivanje nove potpore

7.7.2020.
11:41
RTL / Shutterstock
VOYO logo

Kriterij za dobivanje pad prihoda za najmanje 50 posto u lipnju 2020. prema lipnju 2019., na osnovu prijave PDV-a ili tablice pada prihoda.

Image
GLAS PODUZETNIKA /

'Nedopustivo je da mjere pomoći nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti'

Image
GLAS PODUZETNIKA /

'Nedopustivo je da mjere pomoći nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti'

Od danas do kraja srpnja teče rok za predaju zahtjeva za dobivanje nove potpore koja je za mikropoduzetnike pogođene korona krizom kao male poslodavce predviđena u iznosu od 2000 kuna po radniku za mjesec srpanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za očuvanje radnih mjesta, prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS) mogli bi koristiti mali poslodavci u odnosu na 100.000 radnika.

Za njih je značajno i to što u odgovarajućem iznosu ovu potporu prate i doprinosi pa korisnici trebaju računati i na taj dio financijske pomoći. Prema riječima državnog tajnika u MRMS-u Dragana Jelića, mikropoduzetnici se kao poslodavci smatraju najugroženijima krizom, piše Poslovni dnevnik: ''Ovime se nastoji izbjeći otpuštanje radnika, odnosno nagli ulazak radnika u evidenciju nezaposlenih, te gašenje ovih poduzeća''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nova mjera uključuje i članove društva na funkciji direktora ako su zaposleni. Mogu je koristiti svi poslodavci koji ispunjavaju uvjete, a koji su do kraja veljače registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav HZMO. U potporu ulaze radnici koji su od strane poslodavca navedeni u trenutku podnošenja zahtjeva, no ne i zaposleni nakon 30. lipnja.

Za njih se potpora ne može dobiti, a isti je slučaj i kod dijela onih koji prerastaju okvire mikropoduzetništva jer putem više subjekata istog osnivača ukupno zapošljavaju 10 i više radnika. Usto, bez potpore će ostati neisplatitelji plaće, kao i iznajmljivači privatnog smještaja i OPG-ovi koji nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriterij, pak, za dobivanje je pad prihoda za najmanje 50 posto u lipnju 2020. u odnosu na lipanj 2019., na osnovu prijave PDV-a za te mjesece, dok poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a na osnovu tablice pada prihoda. Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci tada se pad prometa utvrđuje u odnosu na veljaču 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo