Marićeva porezna reforma / Podebljava se obiteljski budžet: Zbog snižavanja PDV-a na hranu dio trgovaca najavio manje cijene

Image
Foto: Sanjin Strukic/Dusko Jaramaz/Hrvoje Jelavic/Dubravka Petric/PIXSELL

Ako trgovci doista smanje PDV na 13 posto, novo porezno rasterećenje trebalo bi povećati kućni budžet tročlane obitelji

13.11.2018.
10:00
Sanjin Strukic/Dusko Jaramaz/Hrvoje Jelavic/Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako će od početka iduće godine u sklopu porezne reforme PDV za osnovne živežne namirnice spustiti sa 25 na 13 posto. Ovakvo snižavanje PDV-a nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda, što će također ovisiti o trgovcima i njihovom dogovoru s dobavljačima.

Kako piše Večernji list, prosječno hrvatsko domaćinstvo dosad je godišnje na hranu trošilo oko 22 tisuće kuna, od čega oko 6.700 kuna budžeta odlazi za meso, 3.770 kuna odlazi na kruh i žitarice, oko 3.500 kuna odlazi na sir i jaja, na povrće trošimo 2.700 kuna, a na voće oko 1.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje budžeta tročlane obitelji

Ako trgovci doista smanje PDV na 13 posto, novo porezno rasterećenje trebalo bi povećati kućni budžet tročlane obitelji za približno tisuću kuna godišnje. Kruh i mlijeko od početka se oporezuju s 5 posto, a s posljednjim Marićevim rasterećenjem niži PDV obračunavat će se na polovicu prehrambenih proizvoda koje troši prosječno domaćinstvo. 

Predsjednik uprave NTL-a Martin Evačić najavljuje da će oni sigurno sniziti cijene proizvoda za koje će se sniziti PDV – i to za 10-ak posto, a Drago Munjiza, član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia, jedne od 26 članica hrvatskog udruženja trgovačkih kuća Ultra gros, predviđa da će Lonia sniziti cijene za 9-10%. Isto očekuje i od svih članica Ultre te ostalih trgovaca hranom budući da sniženje PDV-a omogućuje sniženje cijena odabranih kategorija za 9,6 posto, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo