POČINJE NIKAD IZAZOVNIJA ŠKOLSKA GODINA: / Pod maskama, na distanci, bez zvona i velikih odmora. Je li zaista sve spremno?

Image

Različita pravila vrijedit će od škole do škole s obzirom na broj učenika, ali i prostorne uvjete

7.9.2020.
7:04
VOYO logo

Pola milijuna učenika kreće od ponedjeljka u novu i nakon rata najizazovniju nastavnu godinu uvjetovanu epidemijom koronavirusa. No, epidemiološke mjere i preporuke Ministarstva otvarale su brojna pitanja.

Ravnatelji su proširene upute dobili prije tjedan dana, brusili su se najbolji scenariji. Za povratak u školu na raspolaganju su tri modela, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri modela za nastavu dok traje epidemija

Prvi model je nastava u školi za sve učenike, a oni u nižim razredima ne nose maske. Za učenike od petog do osmog mora biti osiguran razmak od metar i pol, a u srednjim školama od dva metra. Ako to nije moguće, onda i učenici i nastavnici moraju nositi maske. Drugi model je mješoviti oblik nastave. Učenici nižih razreda i u ovom slučaju dolaze u školu. Učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci dijele se u dvije skupine i dio razreda nastavu prati u u učionici, a dio kod kuće. Skupine se mijenjaju u turnusima svakih tjedan dana ili po modelu 3+2/2+3 dana. Treći model je nastava na daljinu za sve učenike.

Različita pravila vrijedit će od škole do škole s obzirom na broj učenika, ali i prostorne uvjete. Školski sat od 40 minuta, dvosmjenski rad, blok sati, po jedna učionica za svaki razred, a odmori i prehrana u različito vrijeme, plan je mnogih ravnatelja. Glavna preporuka je da miješanja nema, a upravo zato otvorila su se pitanja što s produženim boravkom i izbornim predmetima, ali i prijevozom učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CAPAKOVA ZAMJENICA PROGOVORILA O ONOME OD ČEGA MNOGI SADA STREPE: /

Evo u kojim sve slučajevima može doći do zatvaranja škola

Image
CAPAKOVA ZAMJENICA PROGOVORILA O ONOME OD ČEGA MNOGI SADA STREPE: /

Evo u kojim sve slučajevima može doći do zatvaranja škola

Mnogo nejasnoća oko online nastave

"Prepolovit ćemo razrede tako da udaljenost bude dva metra, osim prvih razreda koje bismo željeli u cijelosti dovesti u školu. Bit će blok-satovi, a sva izborna, dopunska i dodatna nastava bit će online", kazala je za RTL Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije Ivan Supek u Zagrebu.

Mnogo pitanja nejasno je i oko nastave na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je sporno je da model B, dakle kombinacija nastave u učionici i online nastave, nije dodatno definiran. Još se ne zna što znači online rad, kako za učenike tako i za učitelje. Dakle to je vrlo problematično", upozorava Ivana Valjak Ilić iz mreže Nastavnici organizirano.

A zbog zaražnih djelatnika već je nekoliko škola zatvoreno i prije početka školske godine ili je u njima odgođen početak nastave. Školska godina za njihove učenike počet će online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole moraju imati prostorije za izolaciju

Na nedostatak nastavnog ,ali i nenastavnog osoblja ravnatelji i školski sindikati već su upozoravali. Resorno ministarstvo je odgovorilo na njihove zahtjeve i dopustilo zapošljavanje spremačica na određeno vrijeme u trajanju od šest mjeseci u školama koje za to budu imale potrebu. U slučaju da djeca i zaposlenici u školama i vrtićima razviju određene simptome, potrebno ih je izolirati, za što u školama mora postojati posebna prostorija. O nastavku rada i samoizolaciji djece i djelatnika odlučit će epidemiolozi. Izostanci iz škole djece, ali i učitelja bit će u nadležnosti izabranog liječnika.

Otvorilo se i pitanje kazni za nenošenje maski. One su obavezne za starije učenike i nastavnike tamo gdje nema mogućnosti za održavanje dovoljnog razmaka, na hodnicima i zajedničkim prostorijama. Maske ne moraju nositi učenici i nastavnici kojima zdravstveno stanje to ne dopušta, a za ostale koji ih ne budu htjeli nositi, sankcije će odrediti ravnatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo