SVE IDE PO PLANU / Počeo štrajk pravosudnih službenika, traže 400 eura veće plaće: 'Pravda je stala jer mi moramo izboriti svoju'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Štrajk sudskih službenika pokreće se nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovore o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvotjednog bijelog štrajka

5.6.2023.
8:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) u ponedjeljak ujutro u 7 sati započeo je štrajk pravosudnih službenika koji traže povećanje plaća, a Županijski sud u Zagrebu objavit će u 10 sati presudu je li štrajk zakonit.

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković jutros je Hini potvrdila da je štrajk krenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim procjenama s terena, sudjeluju službenici na oko 80 sudova u Hrvatskoj, s ispostavama na oko 27 općinskih državnih odvjetništava i na 14 županijski državnih odvjetništava. Kratko je vrijeme da bi s terena svi potvrdili s obzirom da su neki na posao došli tek u 7.30 sati, dodala je 

"Kako sada stvari stoje idu svi. Nigdje nema problema  u smislu da im se ne dopušta", rekla je Hini Šušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEĆ DANAS POSLALI JASNU PORUKU /

Malenica u škripcu: U ponedjeljak sud odlučuje smiju li sudovi štrajkati, a prijeti mu i štrajK u zatvorima

Image
VEĆ DANAS POSLALI JASNU PORUKU /

Malenica u škripcu: U ponedjeljak sud odlučuje smiju li sudovi štrajkati, a prijeti mu i štrajK u zatvorima

Traže 400 eura veće plaće

Štrajk je bio najavljen u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove. Sindikat traži povećanje plaće za 400 eura  za najniže rangirane službenike u pravosuđu te reguliranje pregovora za službenike i namještenike u sudstvu.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je odbio Vladin prijedlog za određivanjem privremene mjere zabrane štrajka kojim bi, kako tvrdi Vlada, mogla nastati nenadoknadiva materijalna šteta za opću javnost i tužitelja koji je obavezan osigurati obavljanje pravosudne vlasti.

Vlada je tražila zabranu štrajka smatrajući da je nezakonit jer SDLSN traži povećanje koeficijenta za zaposlene u pravosuđu, a o tome se ne može pregovarati jer koeficijente uredbom uređuje Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi ocjenjuju da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat policije Hrvatske potpisali su ranije s Vladom kolektivni ugovor koji je na snazi do kraja godine, a njime su sve službenike i namještenike obavezali na socijalni mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci su dobili svoje

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković rekla je u petak da su liječnički i sindikat u školstvu štrajkali gotovo dva mjeseca zbog povećanja koeficijenata, premda su tada imali potpisani kolektivni ugovor. Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitkivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti.

Sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenih i namještenika Marija Paun rekla je za N1 da na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu radi oko njih 500, a oko 500 ih je i u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stali smo s radom i nećemo s njim nastaviti dok se naši uvjeti ne ispune. Nemamo informacije da netko ne štrajka. Neki su na bolovanju, ali svi koji su ovdje su u štrajku, rekla je Paun.

"Ovdje danas nitko neće dobiti pravdu. Pravda je stala jer mi moramo izboriti svoju", poručila je Paun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk sudskih službenika pokreće se nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovore o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvotjednog bijelog štrajka. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije u petak, prije odluke Županijskog suda, da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer  se nisu ovlašteni za poduzimanje štrajka i ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je 2019. godine 70 posto sudskih službenika i namještenika dobilo veće koeficijente, a ostatak njih, otprilike 20-ak posto, dobilo je početkom ove godine povećanje koeficijenata. Kazao je kako je porasla i osnovica plaće te se očekuje kolektivno pregovaranje krajem godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo