Počeo Big Brother po zagrebačkim ulicama

Od uvođenja reda u parkiranje, očuvanje fasada od grafita, kontrola prometnica, biciklističkih staza i nogostupa, očuvanje zelenih površina...

12.12.2011.
18:02
VOYO logo

Prvih 18 kamera iz projekta postavljanja nadzornih kamera u gradu pušteno je u rad u ponedjeljak. Kamere su postavljene u Šubićevoj i Martićevoj ulici. Projekt košta oko 20 milijuna kuna, točnije, Projekt košta 16 milijuna kuna plus PDV.

"Do proljeća namjeravamo postaviti ukupno 225 kamere", obrazlaže Bandić putem svog Facebook profila ovaj kolokvijalno nazvani "big brother" projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće će kamere, najavljuju u Poglavarstvu, biti postavljene u Heinzelovoj, na Kvatriću, Nemčićevoj, Bakačevoj, na Kaptolu i na Trgu bana Jelačića.

"Cilj ovog projekta je preventiva, od uvođenja reda u parkiranje, očuvanje fasada od vandalizma odnosno grafita, kontrola prometnica, biciklističkih staza i nogostupa, nadzor i očuvanje zelenih površina do sigurnosnih razloga, jer će policija će imati pristup kamerama", navodi se dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije špijunaža'

Tomislav Buterin, načelnik PUZ-a na predstavljanju je naglasio da je Grad Beč proglašen jednim od najsigurnijih gradova na svijetu i ugodnim za življenje upravo zbog ovakvih projekata i videonadzora.

Kamere same detektiraju prekršitelje i alarmiraju prometno redarstvo, odabiru vrstu prekršaja, bilježe vrijeme, zumiraju prekršitelje i fotografiraju. Prijedlog gradonačelnika je da se prvi prometni prekršaj nekog vozača oprosti uz upozorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić tvrdi da sustav ne služi špijuniranju građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo