POČELO JE 'ČEŠLJANJE': / Što inspektori provjeravaju i koje nepravilnosti traže - otkriveno nešto iznenađujuće

Image
Foto: Pixsell

Dosad je zbog nepoštivanja mjera i preporuka Stožera Državni inspektorat upozorio pedeset hrvatskih tvrtki te naložio popravljanje nedostataka

17.7.2020.
8:02
Pixsell
VOYO logo

Sanitarni i turistički inspektori krenuli su u akciju, provjeravaju i traže nepravilnosti u hotelima, kampovima i lukama nautičkog turizma. Zasad nisu predviđene kazne, već samo upozorenja, na što baš nismo navikli u Hrvatskoj.

Primjerice, u zadarskom kampu prioritet je pregled tuševa i bazena, javlja Dnevnik.hr. "Legionela je bolest koja se događa baš vezano za zdravstvenu neispravnost vode, zato smo u ovom slučaju izmjerili temperaturu vode. Ne smije prelaziti ispod 20 hladna i iznad 50 topla i da se provodi dezinfekcija", pojasnila je Katica Boban, sanitarna inspektorica iz DIRH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak na mjerama Stožera

Također se kontroliraju i mjere stožera i zavoda za javno zdravstvo. Kažu kako je i tu sve u redu. "Svi naši djelatnici nose maske gdje god, obavezan razmak od metra, dodatne sigurnosne i higijenske standarde provode u svim sobama i kućicama", rekla je voditeljica marketinga kampa Kristine Barić.

U zadarskoj marini inspektori su česta pojava, no probleme zadaje i koronavirus. "Naš restoran koji je prošle godine radio 500.000 eura prometa nismo otvorili", rekao je Božidar Duka, regionalni direktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori provjeravaju zakonitost poslovanja, a u nadzorima marina nisu utvrdili nepravilnosti. "Nismo utvrdili nepravilnosti koje bi išle represivno ili kažnjavali sve što smo utvrdili. Izdana su upozorenja i na taj način su ista i otklonjena", rekla je Iva Dunatov iz DIRH-a.

Inspektori su istaknuli najčešće nepravilnosti. "Obično budu manji prekršaju u nedostatku normativa, nedostatku cjenika, utvrđivanja kućnog reda, isticanja radnog vremena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikulić: 'Ide se na prevenciju i edukaciju'

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić objasnio je kako država "ide na prevenciju i edukaciju". "Mi ćemo prije svega ići na prevenciju i edukaciju i partnerski odnos gdje je to moguće, zakonska legislativa je to propisala gdje može, gdje ne može. Tamo gdje se to ne može gdje je pitanje samog legaliteta, ako nije netko registriran tu ćemo morati ići s određenim mjerama, ali sve mogućnosti prije toga ćemo iskoristiti", rekao je Mikulić.

Dosad je zbog nepoštivanja mjera i preporuka Stožera Državni inspektorat ranije upozorio pedeset hrvatskih tvrtki te naložio popravljanje nedostataka. Svi su ih, navode, uklonili na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo