upisna groznica / Počele prijave za srednje škole: u 24 sata u sustav se ulogiralo više od 20.000 učenika

Počinje upisna groznica u srednje škole. Nešto više od 50 tisuća učenika prijavljuje se u elektronski sustav preko kojeg će za mjesec dana moći birati škole. Sada provjeravaju podatke i unose dodatne bodove s natjecanja

26.5.2015.
19:07
VOYO logo

U ponedjeljak u podne već su krenule prijave u elektronski sustav za upise u srednje škole. 

Prijave traju do 25. lipnja, a sljedeći dan već kreću upisi, dok će konačna lista biti objavljena 11. srpnja. U 24 sata u sustav se prijavilo 19.847 učenika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je neka veća novina je da škole mogu same odrediti minimalni bodovni prag - to vrijedi od ove godine i uvođenje prijamnih ispita, ali to neće biti ove godine nego za iduću školsku godinu", rekla je načelnica Sektora za srednjoškolsko obrazovanje Monika Vričko

I bez prijamnog, neke je gimnazije teško upisati čak i odlikašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću moći upasti. Zato što nemam dovoljno dobre ocjene, a za MIOC se traže sve petice, a ja imam dvije četvorke", rekao nam je jedan učenik OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu. 

Popularni MIOC posebno vrednuje ocjenu iz biologije te rezultate s natjecanja iz informatike. Otvoreni su učenicima za konzultacije prije upisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenici i roditelji nam vrlo često dolaze i damo im sve informacije. Škola je sudjelovala u akciji Dojdi osmaš i tako baš ove subote imamo Dan škole kad nas posjećuju svi učenici i roditelji", rekla je Ljiljana Crnković, v.d. ravnateljice XV. gimnazije u Zagrebu.

Zavod za zapošljavanje objavio je i liste najtraženijih zanimanja po županijama kako bi 
neodlučniji učenici mogli lakše izabrati koja će ih škola oblikovati za tržište rada ili nastavak obrazovanja na fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo