Gazda u problemima / Počela pljenidba Todorićeve imovine: Hoće li mu Rusi uzeti i Kulmerove dvore?

Ruski Sberbank počeo je plijeniti Mercatorove dionice kojima je Ivica Todorić osobno jamčio za kredit. Todorić je u zalog dao i Kulmerove dvore

20.6.2017.
18:53
VOYO logo

Ivica Todorić definitivno je u velikim problemima pošto je u zalog dao i Kulmerove dvore. Što bi se moglo odviti u bliskoj budućnosti, pojasnila nam je naša reporterka Marina Barukčić.

Hoće li Todorić ostati bez Kulmerovih dvora ovisit će o Sberbanci. Kako doznajemo, Sberbanka ima založno pravo nad polovicom Kulmerovih dvora, no zasad nikakva ovrha nije sjela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledali smo u gruntovnici podatke od sinoć u 23:30, cijela obitelj Todorić bila je vlasnik dvora, no to bi se moglo promijeniti. 

Sberbank je krenuo zaplijenjivati svu Todorićevu imovinu koja nije u koncernu Agrokor i nije zaštićena 'lex Agrokorom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićeve tvrtke u Srbiji već su ovršili. U interesu Sberbanke navodno nije nikoga ponižavati i izbacivati iz doma. Sutra čelnici Sberbanke imaju sastanak u Moskvi i nakon njega će se znati više o namjerama banke prema imovini Todorića i silnim dugovima.

Komentar iz Agrokora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela.  

Manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića. Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru kao što smo pojasnili to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d."

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo