KORONAVIRUS UDARA NA GOSPODARSTVO / Počela otpuštanja, suspendiraju se kolektivni ugovori! Poduzetnici Vladi: 'Odustanite od naplate davanja'

Iz HGK poručuju da 55 posto poslodavaca ne želi otpuštati radnike. No 45 posto najavljuje da hoće

29.3.2020.
8:00
VOYO logo

Centar Zagreba sablasno prazan. Kafići ne rade. Trgovine zatvorene. Veljko Petrović zatvorio je dućan. Za sada radnicama nije otkazao ugovor. Gleda kako da troškove hladnog pogona smanji na minimum i tako opstane. 

"Privatni vlasnici su se samoincijativno javili da im ne trebamo i platiti najamninu, ostalo su državne nekretnine. Da ne plaćamo najamninu jer radimo kao skladište. Naše poslovanje je takvo da ugovaramo robu unaprijed, ako sad sve potrošimo bit će problem platiti robu za jesen", kazao je Petrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

253 tisuća radnika na minimalcu

No, zato je za sebe i radnice zatražio minimalnu plaću. A za tom je mjerom posegnulo još 43.000 poslodavaca. 253 tisuće radnika bit će na minimalcu. I to najviše iz sektora prerađivačke industrije gotovo 39.000, potom trgovine, iz djelatnosti pružanja smještaja  i usluživanja hrane pomoć je zatražilo 5100 poslodavaca za 33.000 svojih djelatnika. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je poslodavaca koji su se obratili HZZ-u spada u kategoriju ostalih uslužnih djelatnosti - njih gotovo 9900. Vlada je za njih rezervirala 31 milijun kuna, neke su isplate već krenule. A nakon godinu i pol održana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"Najmanje je potrebno razgovarati o smanjivanju plaća"

"U ovom trenutku najmanje je potrebno razgovarati o smanjivanju plaća. Nema potrebe da iz Ministarstva rada izlaze ovakve najave da će se donijeti zakon koji će umanjiti Zakon o radu i radnička prava ili da će se onemogućiti provođenje kolektivnih ugovora što bi poslodavcima dalo otvorena vrata da otpuštaju radnike - to se neće dogoditi", kazao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prvi koji su se već dogovorili o smanjivanju prava su najpogođeniji - u sektoru ugostiteljstva i turizma. Za vrijeme trajanja ove krize poslodavci i sindikati suspendirali su  kolektivni ugovor. 

"Ugovorili smo plaće u bruto iznosima i onda ni jedan ne može ispod toga. Sada smo suspendirali visine tih plaća, za konobara je to bilo bruto 5100 kuna, našim hotelima to ne znači puno jer imaju više plaće od toga", kazao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45 posto poslodavaca najavljuje da će otpuštati

No, da bi sačuvali radnike svjesni su u sindikatu morat će i u tzv. kućnim kolektivnim ugovorima sklapati sporazume, sve da ne dođe do otkazivanja ugovora. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da 55 posto poslodavaca ne želi otpuštati radnike. No 45 posto najavljuje da hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što poduzetnici traže je unisono odustajanje od naplaćivanja doprinosa i davanja i nadamo se da će  to u sljedećem paketu mjera biti razmotreno", kazao je savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić

HGK prema Vladi će ići još i sa prijedlogom moratorija na kredite od 6 mjeseci bez naknada i kamata, a traže i odgodu slanja financijskih izvještaja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo