natječaj u tijeku / Po nikad povoljnijoj cijeni: vlada veliki interes za najmom državnih i POS-ovih stanova

Unatoč padu cijena stanova, mnogima je doći do vlastitog još uvijek samo san. Zato mnogi razmišljaju o najmu državnih, čija je početna cijena 15 kuna po metru kvadratnom. Za 30-ak takvih stanova u Hrvatskoj u tijeku je natječaj, ali i za najam POS-ovih, koji će uskoro biti useljivi

20.8.2015.
18:52
VOYO logo

POS-ov stan od šezdesetak kvadrata u zagrebačkoj Svetoj Klari bit će useljiv do prosinca. Zajedno s još dvjestotitnjak stanova iznajmljivat će se po nikad povoljnijoj cijeni.

"Stanovi do 60 metara kvadratnih imaju najamninu od 25 kuna po kvadratu. Stanovi preko 60 metara kvadratnih imaju 23 kune po kvadratu. U bilo kojem trenutku najmoprimac se može odlučiti i prema uvjetima iz ugovora o najmu uzeti stanove u najam. Odnosno, kupiti te stanove", objašnjava rukovoditelj odsjeka za prodaju stanova POS-a Krešimir Žunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je natječaj za najam stanova u Klari do 15. rujna, a do kraja listopada za stanove u Zapruđu.

Pravo na najam stana imaju hrvatski državljani koji nemaju stan ili kuću na području gdje se iznajmljuju stanovi, a iznos najamnine ne smije biti veći od trećine mjesečnih prihoda svih članova kućanstva. Interes za najmom je velik.

"S jučerašnjim datumom je bilo oko 200 zahtjeva, a mi toliko stanova za najam u Zagrebu nećemo imati. Mi ćemo imati negdje 150, maksimalno 200 stanova za najam", kaže ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POS-ove stanove moguće je iznajmiti i u Osijeku, gdje se najam za stan od 45 kvadrata plaća već od 980 kuna. Plan je isto omogućiti i Splićanima.

Postoji i jefitnija opcija, država iznajmljuje i 31 stan na području Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske po početnoj cijeni od 15 kuna po metru četvornom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovi se iznajmljuju na pet godina, a oni koji žele živjeti u njima ne smiju imati dugove prema državi. Do sada je tako iznajmljeno 59 stanova.

"Svatko će vidjeti stan, procijenti koliko mu on vrijedi, koliko je potrebno uložiti, i nakon toga će dati svoju ponudu na adresu DUUDI-ja", kaže Alen Čičak iz DUDI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj tko ponudi višu cijenu, dobiva stan. Stanovi su starije gradnje i potrebno ih je obnoviti.

Na posljednjem natječaju iznajmljeno je 15 stanova u Zagrebu, od kojih u idućih pet godina država očekuje prihod od milijun i pol kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo