PLITVICE SE ZBOG PROFITA PRETVARAJU U MOČVARU? / 'Voda je zagađena fekalijama, deterdžentima i umjetnim gnojivom'

Image
Foto: Pixsell

Plitvička jezera, nacionalni park uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, ugrožavaju prekomjerna gradnja i eksploatacija u svrhu zarade na turistima.

12.12.2017.
16:13
Pixsell
VOYO logo

Saborski zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac, prije nekoliko je dana upozorio da Plitvičkim jezerima prijeti crn scenarij.

Jezera bi mogla ostati bez sedre i postati močvara, upozorio je Bunjac, progovorivši o velikoj šteti koja se nacionalnom parku nanosi prekomjernom gradnjom i ispuštanjem septičkih jama u prirodu. Svoje je tvrdnje potkrijepio nalazima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je na zahtjev DORH-a 19. srpnja uzelo uzorke na trima ispustima u Plitvica Selu, na izvoru Velikog slapa te u potoku Plitvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljno zagađenje

'Tražio sam pomoć jednog doktora kemije i još nekih stručnjaka, koji iz tih nalaza iščitavaju da se plitvičko podzemlje i, dakako, tamošnje vode naveliko zagađuju fekalijama i drugim otpadnim vodama, umjetnim gnojivima, raznim deterdžentima i pesticidima. U vodi Velikog slapa, recimo, ne bi smio biti ni miligram kanalizacije u jednoj litri, a zabilježen je čak 131 mg/l. I nije za piće, kao ni voda u potoku Plitvica gdje je u litri nađeno čak 380 miligrama kanalizacijskih voda te 10 miligrama bakterije E coli. Na samim ispustima koncentracije su daleko veće pa je, recimo, količina deterdženata 840 puta veća od dozvoljene. Otpadnih voda na tim mjestima ne bi smjelo biti više od 35 mg/l, a ima ih 780 mg/l, itd. Na Plitvicama, očito, prevladavaju privatni interes i pohlepa s izglednim krajem. Ako se ovo nastavi, uništit ćemo prirodu koja je svjetska baština', rekao je Bunjac, prenosi Večernji.

HZJZ nema komentara

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, čiji su službenici na teren izašli nakon što su veterani koji već mjesecima upozoravaju na prekomjernu eksploataciju pozvali policiju, nije htio komentirati rezultate analize. Ista situacija i u Ministarstvu okoliša, Ministarstvu turizma, ali i u Javnoj ustanovi NP Plitvička jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pisali smo mi i predsjednici države, i u Sabor, premijeru..., ali bez uspjeha, Plitvice se i dalje eksploatira bez mjere', rekao je Ivica Jandrić ispred koordinacije četiri plitvičke udruge branitelja koje su prosvjedom pokušale skrenuti pažnju na navedeno.

Sadržaj septičkih jama se ispušta u priodu

'Ovaj izvještaj HZJZ-a nastao je našom, nazovi, zaslugom. Tijekom prosvjeda smo otkrili više lokacija na kojima se septičke jame ispuštaju u prirodu. Tog 19. srpnja pozvali smo inspekciju i policiju. Sanitarni inspektor odbio je izići na teren, a na koncu je nalog da uzme uzorke dobio Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije. Kad su njihovi djelatnici izišli na teren u kasno poslijepodne, voda se u vrtačama već spustila, što samo pokazuje koliko je tlo propusno i koliko brzo zagađenje prodire u podzemlje. Rezultati analize bili su gotovi još 25. srpnja, ali mi ih nikada nismo dobili jer su predmet istrage. No doznali smo da, nažalost, nisu dobri. Iduća adresa na koju ćemo se obratiti je UNESCO', kaže Jandrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatni šok donosi i podatak da je jedan od investitora u Plitvia Selu te 'vlasnik' dvaju spornih kanalizacijskih ispusta nakon svega dobio i vodopravnu dozvolu - bez koje nije ni smio početi graditi.

Smijenjeni ravnatelj NP-a Anđelko Novosel tvrdi da je upozoravao na ovakav razvoj događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nadjačali su interesi profita. Na ovakav razvoj događaja upozoravao sam i prije nego što sam postao ravnatelj i zbog toga ne osjećam osobnu odgovornost, ali teško mi je gledati što se događa', rekao je Novosel.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo