ANALIZA NET.HR-A / Plenkoviću, osim Mosta, na desni centar stiže još političkih suparnika: Hoće li nove i stare snage napraviti pomutnju premijeru?

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Plenkoviću sigurno nije drago što se navedeni politički akteri vrzmaju oko njegovog biračkog bazena, iako u svojim nastupima to ne pokazuje

30.9.2023.
17:17
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Počeli su se zbijati redovi za nadolazeće parlamentarne izbore koji će se održati iduće godine, a osim standardnih priprema, polako se razmišlja i o eventualnim koalicijama koje bi mogle formirati vlast.

Mnogi analitičari tvrde da će Andrej Plenković osvojiti još jedan mandat, odnosno da će s nekoliko "satelita" uspjeti formirati vladajuću većinu. Oni nezadovoljni s druge strane, na vlasti žele vidjeti lijevu vladu, a da bi se lijeva vlada formirala, jasno je da bi u tom slučaju koaliciju predvodili SDP i Možemo s manjim strankama koje su i sada zastupljene u Saboru, a koje svrstavamo od političkog centra na lijevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki idu toliko daleko te tvrde da ljevica neće moći formirati vlast bez Mosta, što bi moglo biti problematično s obzirom na Mostove sada dosta jasno definirane političke stavove. Od centra na desno – to je biračko tijelo koje Most hvata, a što je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 prošlog vikenda potvrdio i njihov saborski zastupnik Nino Raspudić.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o mjerama pomoći: Zamrzavaju se cijene 30 proizvoda, cijena struje ista, ali kućanstva će plaćati manje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to biračko tijelo "ganja" i Plenkovićev HDZ, pa je jasno zbog čega u javnom prostoru i na sjednicama Sabora često frcaju iskre između ovih političkih aktera.

Koalicijski potencijal

Pitate li neke analitičare, reći će vam da Most nema koalicijski potencijal i da će vječno ostati u oporbi. No, u javnom prostoru posljednjih mjeseci pojavile su se naznake da u političku arenu ulaze neke nove snage, a koje bi potencijalno mogle biti Mostov koalicijski partner u postizbornom preslagivanju snaga. Riječ je u Damiru Vanđeliću za kojeg se već neko vrijeme govori da bi mogao ući u politički ring, ali i o Šibensko-kninskom županu Marku Jeliću koji je i službeno najavio svoj izlazak na parlamentarne izbore te osnovao stranku "Akcija za promjene", skraćenog naziva "AP".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li Marko Jelić i Damir Vanđelić Mostov koalicijski potencijal, odnosno političke opcije s kojima bi stranka Bože Petrova mogla pronaći zajednički jezik?

Moguće da jesu. Interes i jednih i drugih je skinuti Andreja Plenkovića i njegov HDZ s vlasti, a veliki plus je i to što dijele iste ili slične svjetonazore i politička uvjerenja. Jelić i Vanđelić uživaju ugled u javnom prostoru, baš kao i "Mostovi bombarderi" Nikola Grmoja i Nino Raspudić, koji će zasigurno ponijeti najveći teret Mostove predizborne kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što će i jedni i drugi na izborima grabiti po bazenu desnog centra gdje se utaborio Andrej Plenković, Jelić i Vanđelić mogli bi otkinuti glasove centru, pa i dijelu lijevog centra koji je nezadovoljan stanjem i politikama koje se vode od centra na lijevo. Naravno, tu je i onih za sada preko 15 posto neodlučnih, za čije se glasove svi bore.

Win-win situacija

No, Most bi mogao zagrabiti i puno dalje, a žele li napraviti bolji rezultat, moraju se pojačati. Već se neko vrijeme govori da će Most na izbore u koaliciji s Hrvatskim suverenistima. Iako su i jedni i drugi iskazali interes i želju da zajedno izađu na izbore, službena potvrda koalicije još nije stigla. Obistine li se najave, to znači da će dio glasova doći i od desnog biračkog tijela – pa moguće i od onih koji su na prošlim izborima glasali za Domovinski pokret koji se je u međuvremenu od jednih do drugih izbora razlomio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEFU ČUVAJU LEĐA /

HDZ se jako trudi da oporbi objasni zašto je Plenkovićev posjet Srbiji važan: 'Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće ondje?'

Image
ŠEFU ČUVAJU LEĐA /

HDZ se jako trudi da oporbi objasni zašto je Plenkovićev posjet Srbiji važan: 'Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće ondje?'

Zapravo bi i Mostu i Suverenistima odgovarala koalicija – tamo gdje su jedni jaki, drugi su malo oslabljeni. Iz Slavonije će glasove vući Marijan Pavliček, koji se nametnuo kao jedno od istaknutijih lica desnice, ali i Vesna Vučemilović, zastupnica koju svi hvale za njezin predan rad u saborskom klubu. Jug Hrvatske pokrit će Božo Petrov, prvu i drugi izbornu jedinicu vući će bračni par Selak-Raspudić, dok će Grmoja najvjerojatnije pokriti područje sadašnje šeste i sedme izborne jedinice. Iako, Grmoja se do sada već toliko nacionalno profilirao da bi vjerojatno vukao glasove u bilo kojoj izbornoj jedinici.

Također, ne smije se zaboraviti niti dio glasova koji će doći pretežno iz braniteljske populacije, a koje će privući general Željko Sačić. Dobar bi se posao mogao napraviti ako Sačić ponese izbornu listu u III. izbornoj jedinici, gdje Most – barem za sada - nema prepoznatljivo lice koje bi nosilo listu. Zapravo je i za jedne i za druge koalicija win-win situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesi građana ispred ega

Za vlast je potreban koalicijski potencijal, a koji potencijalno dolazi s Jelićem i Vanđelićem. Marko Jelić dva je puta do sada rušio nemoguće – prvi puta Josipu Rimac u izborima za gradonačelnika Knina, a drugi puta Gorana Pauka u izborima za župana Šibensko-kninske županije.

Iza karizmatičnog Jelića u izborima za župana stale su sve stranke pa je logično da mnogi postavljaju pitanje hoće li Jeliću i treći put uspjeti nemoguće – srušiti još jednog HDZ-ovca, no ovog puta onog najviše pozicioniranog…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U teoriji, dakako, sve to klapa. No praksa je nešto drugo. Za koaliciju je potrebno ego staviti ispod interesa građana Republike Hrvatske, što je našim političarima jako teško, a ponekad i nemoguće. No, nikada se ne zna...

Plenkoviću sigurno nije drago što se navedeni politički akteri vrzmaju oko njegovog biračkog bazena, iako u svojim nastupima to ne pokazuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je poprilično siguran u sebe i svoj uspjeh te i dalje po svim anketama uživa najveću potporu birača, jašući na valu potpora građanima u ovim kriznim vremenima, a koje Vlada već neko vrijeme dijeli ko' pijani milijarder. A hoće li mu se to isplatiti? Vidjet ćemo iduće godine....

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike