Burno u HDZ-u / Plenković više nema većinu? Stier poručio: 'Ne bojim se izbacivanja, glasat ću po savjesti'

Stier poručuje da se ne boji izbacivanja iz stranke, jer će kaže biti konstruktivan, ali i glasati po savjesti

6.6.2018.
18:40
VOYO logo

U Saboru se, prvi put od smjene Davora Ive Stiera i Mire Kovača, okupio Klub zastupnika HDZ-a. Novi politički tajnik Lovro Kuščević, baš kao i šef Kluba zastupnika Branko Bačić, od obojice očekuju potporu i još veći angažman, ali poručuju i da im prijete sankcije ako ne budu poštivali stranačke odluke. 

Istodobno, Stier poručuje da se ne boji izbacivanja iz stranke, jer će kaže biti konstruktivan, ali i glasati po savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Kovač je nakon smjene izvana primiren jer je poruku vrha stranke očito dobro čuo. "Zastupnici HDZ-a su jasno dužni poštivati stranačke odluke i odluke Kluba zastupnika, a to su odluke koje idu prema podržavanju rada Vlade. Vrlo jednostavno. Sankcije protiv zastupnika koji ne podržavaju vlastitu Vladu se podrazumijevaju", rekao je Kovač. 

Iako je kao i Kovač smijenjen, Stier i dalje podržava Vladu, ali je odabrao drugačiji put. "Mislim da svaki zastupnik glasa po vlastitoj savjesti pogotovo kada su pitanja nekog svjetonazorskog karaktera onda je to jedna demokratska tekovina", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov nasljednik na takve kompromise, čini se, nije spreman. Na pitanje umaju li Kovač i Stier slobodu da glasaju protiv, novi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević kazao je kako bi, glasanjem protiv nečega za što se stranka zalaže, značilo glasanje protiv same stranke. 

“Oni su članovi stranke, a svi članovi stranke provode politiku koju stranačka tijela provode i ja sam uvjeren da će i kolega Kovač i Stier tu politiku provoditi i u Hrvatskom saboru”, rekao je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ionako tanku većinu HDZ-ovci nisu zabrinuti, redom tvrde kako je stranka jedinstvena te da je sve pod kontrolom. Šef sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako se zapravo ništa zanimljivo ne događa. 

No Davor Ivo Stier već je otvorio novu frontu. Iako je premijer i šef stranke referendumska pitanja već nazvao promašenima on ih brani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo po mom mišljenju stigmatizirati ljude koji su rekli ako nisu politčari to učinili onda idemo mi sa jednom političkom inicijativom. Jasno je da bi bilo najbolje da o tome tko vlada Hrvatskom da breme te odluke ne padne na predstavnike nacionalnih manjina", kazao je Stier.

A Plenkovićeva većina bez zastupnika nacionalnih manjina - pada. Pa dok se u HDZ-u brinu čiji je pljesak na stranačkom skupu bio jači, precizno mjerenje trebat će za svako iduće glasovanje. Čak i bez pretrčavanja koja se mogu očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo