STIŽU BRADLEYJI / Plenković tvrdi da imaju razrađene scenarije za poskupljenje struje; O Milanoviću: 'Izjava je nestvarna...'

Image
Foto: Robert Anic/Pixsell

Plenković otkrio da je dogovorena kupnja Bradleyja za ukupnu vrijednost od 196,4 milijuna dolara

26.1.2022.
14:07
Robert Anic/Pixsell
VOYO logo

Danas je održan sastanak Užeg kabineta, nakon čega se medijima obratio premijer Andrej Plenković. Plenković je na početku govorio o postignutom dogovoru o nabavi Bradleyja. "Postignuti su dogovoru vezi vozila Bradley. Podsjetit ću, riječ je o oklopnim vozilima, dio su programa suradnje SAD-a i Hrvatske i mi smo pripremali razmjenu pisama kojima će se formalizirati suradnja".

Rezimirao je nekoliko bitnih točaka. "Prvo, ukupna vrijednost je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi je ponuda bila da će iznositi 45 milijuna dolara. Dogovorili smo da će donacija SAD-a biti 51 milijun dolara, a 145,3 milijuna dolara će biti uplata Hrvatske", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEKI ODMARAJU, A NEKI RADE' /

Plenković bombastično najavio: 'S Amerikancima smo dogovorili puno bolji aranžman za Bradleyje!'

Image
'NEKI ODMARAJU, A NEKI RADE' /

Plenković bombastično najavio: 'S Amerikancima smo dogovorili puno bolji aranžman za Bradleyje!'

U početku je planirano da od 62 vozila bude potpuno opremljeno njih 28, ali nakon razgovora proteklih tjedana sva 62 borbena vozila bit će modernizirana i opremljena. Otkrio je da ćemo imati 22 vozila za rezervne dijelove, umjesto njih samo 17 koliko je bilo dogovoreno ranije. Oprema ovih vozila uključivat će automatski top, strojnicu te protuoklopne rakete. Modernizacija će biti u Slavonskom Brodu u Đuri Đakoviću koji će s američko-britanskom korporacijom biti zadužen za modernizaciju.

"Strateški cilj Hrvatske u jačanju savezništva sa SAD-om je ispunjen. To je potvrda dobre suradnje i smatram da smo na ovaj način dali još jedan dio mozaika našoj suradnji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o dinamici isporuke rekavši da neće biti sve odjednom. Prva vozila će doći 2023. te će dolaziti sukcesivno. "Istovremeno će se jačati kapaciteti u tvornici gdje će biti modernizacija". S vremenom će dolaziti sve više vozila. Cilj je da budu kompletno spremni za korištenje 2026.

Sve što je rekao je uključeno u cijenu, pa i modernizacija na nivo koji je definirala hrvatska vojska. "Ovo je projekt moje vlade koji smo nastavili u drugom mandatu. Ovo je hrvatski projekt i projekt vlade", naglasio je na pitanje bi li došlo do realizacije bez komentara predsjednika Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ugovora, ima razmjena pisama koje će potpisati ministar Banožić", otkrio je Plenković.

Koji je plan otplate i kroz koje vremensko razdoblje? "Prva tranša i najveća će biti u sljedećim tjednima, nakon razmjene pisma, a onda tijekom nekoliko godina. Ako Hrvatska želi ranije otplatiti rate i to je moguće. Fleksibilno je. Oko 47 milijuna dolara je prva rata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nestvarna' Milanovićeva izjava

Što se tiče izjave Milanovića o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika, rekao je da je to komentirao sinoć i da nema što dodati. "Ništa me ne iznenađuje. Izjava je nestvarna... Nije ovo prvi put da imamo pozive naših veleposlanika u ministarstva vanjskih poslova nakon što Milanović daje neke izjave. To meni više djeluje kako jedan konzistentan track-record unaprjeđivanja odnosa s nizom nama bliskih zemalja", kaže Plenković.

Koji je službeni stav vezano za Ukrajinu? "Stav Vlade je jednoznačan kada je riječ o tome da uz situaciju u Ukrajini, napetosti na granicama, da imamo okupirana područja, gdje je temeljna pozicija poštovanje integriteta, deeskalacija, mirno rješenje sukoba i suradnja s partnerima unutar NATO-a itd."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije želio "spekulirati" što će biti u slučaju da situacija eskalira. Tvrdi da svi žele mir, da nitko ne želi sukob i da je to jasno svakome. "Dajmo diplomaciji šansu."

O odluci testiranja službenika i učenika

"Razgovarali smo o temi učenika jer smatramo da je u interesu obrazovnog procesa da su naši učenici što više u učionicama. Analize pokazuju da je za obrazovni sustav bolje da su učenici u školama. To omogućuje da organiziranjem testiranjem ponedjeljkom koje bi roditelji radili djeci, izbjegavamo da se naruši cijeli obrazovni proces... Broj zaraženih srećom ne prati broj hospitaliziranih ni broj na respiratoru ili preminulih. Samo kombinacijom cijepljenja i pridržavanjem mjera možemo suzbiti širenje covida", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O smanjenju PDV-a na plin rekao je: "PDV na struju 13, PDV na plin je 25, rok da cijeli paket mjera bude na snazi je 1. travnja. Oko 64 tisuće kućanstava u Hrvatskoj dobivaju vaučer za struju do 200 kuna, znači ako im je struja 199 dobiju 199... Mi imamo manevarski prostor da proširimo polje primjene i na plin."

Naglasio je da će se vaučerima pokrivati i plin i struja. Proširit će se i broj ljudi koji će biti obuhvaćen tom mjerom. Podići će vaučere, naknadu, iako nisu sigurni koliko. "Imamo nekoliko razrađenih scenarija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo