'NAŠTETIT ĆE IM' / Plenković udario po Milanoviću zbog izjava o navijačima: 'To sigurno neće pomoći našim državljanima'

Image
Foto: Profimedia

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak da su potpora i angažman hrvatske države i diplomacije u slučaju hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj maksimalni

15.8.2023.
15:02
Profimedia
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak da su potpora i angažman hrvatske države i diplomacije u slučaju hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj maksimalni, a da predsjednik Republike Zoran Milanović šalje poruke koje ondje nisu dobro primljene i koje našim državljanima neće pomoći.

"Sport da, nogomet da, sportsko navijanje da, huliganizam ne i to snažno ne huliganizmu", rekao je Plenković u Svetištu Majke Božje Trsatske, gdje je bio na misi u povodu blagdana Velike Gospe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković ističe da su Vlada, diplomatska služba i ministri u stalnom kontaktu s grčkim kolegama, da su veleposlanstvo i konzularni odjel stalno na raspolaganju našim državljanima.

Image
UTAKMICA VISOKOG RIZIKA /

S Maksimira poslali obavijest navijačima: 'Sve to s ciljem kako bi susret prošao u primjerenom ozračju...'

Image
UTAKMICA VISOKOG RIZIKA /

S Maksimira poslali obavijest navijačima: 'Sve to s ciljem kako bi susret prošao u primjerenom ozračju...'

Grčkom premijeru je iskazao žaljenje što je u sukobima poginuo mladić, ne prejudicirajući tko je odgovoran. Osudio je nasilje te od grčkih vlasti zatražio da država zajamči sigurnost hrvatskih građana u pritvoru na čijem će pravednom i brzom procesu inzistirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pritvorene je rekao da im se stavljaju ozbiljna djela na teret jer su optuženi za udruživanje u kriminalnu organizaciju, nanošenje ozljeda i prouzročenje materijalne štete.

Smatra da onih koji su eventualno povezani sa stradavanjem jedne osobe ne može biti 100, te je apelirao na grčke vlasti da što brže i efikasnije provedu postupak, da se većina pritvorenih hrvatskih državljana što prije deportira u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je slučaj u rukama grčkog pravosuđa, tužiteljstva, a ne grčke izvršne vlasti.

"Sva potpora i angažman hrvatske države i diplomacije je maksimalan", rekao je, odbacivši teze u medijskom eteru da se hrvatska država ne brine o svojim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrnuto, brinemo se od prvog trenutka, konzistentno, a za razliku od Milanovića, ne na način da vrijeđamo grčko pravosuđe", rekao je. 

Izjave predsjednika države neće pomoći našim državljanima

"Koliko god njegove izjave možda mogu naići na odobravanje nekoga tko se solidarizira s našim državljanima, toliko će im to štetiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da trebamo razumijevanje grčke strane, a da Milanović šalje poruke koje su ondje loše primljene, da su reagirali suci, a da ni politička razina nije bila oduševljena. Plenković smatra kako bi bilo dobro da ga zamole da im više ne pomaže. 

"Imate izjave predsjednika države koji sigurno neće pomoći našim državljanima i sustavan i ozbiljan rad hrvatskih diplomata, konzularnih službenika i Vlade,“ istaknuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković kaže da razumije situaciju roditelja i njihov apel da im se djeca vrate što prije ali da stvari treba realno sagledati. "Oni su otišli dolje, nisu pitali ni mene ni vas što će dolje raditi, netko ih je organizirao, okupio, u sukobima je došlo do tuče i do smrti jednog grčkog navijača", kazao je.

Naglasio je da je Vlada protiv nasilja i tuče između navijača, da je to loše za Hrvatsku, za našu reputaciju, sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će pomoći hrvatskim državljanima na maksimalno angažiran način, vodeći računa o tome da oni nisu išli na ekskurziju ili godišnji odmor, te da očekuju brzi proces, ali i da se velika većina deportira i vrati u Hrvatsku.

Vezano za reguliranje rada nedjeljom, Plenković je rekao da je to bilo jedno od ključnih izbornih obećanja, da je Zakon o trgovini dugo raspravljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provedena je javna rasprava i s obzirom na to da je Hrvatska turistička zemlja nađen je model u kojem se dobro balansira poslovni i privatni život te je sa 16 radnih nedjelja omogućeno da destinacije na obali mogu raditi nedjeljom dok traje intenzivna sezona".

Što se tiče sajamskih dana koji proglašavaju gradovi rekao je da je to predviđeno zakonom i ne predstavlja nikakav problem. "Vjerujem da će se i sugrađani, kao što su se navikli i drugi u europskim zemljama, brzo naviknuti da nedjelju možemo malo posvetiti sebi i obitelji, ne moramo nužno to činiti u trgovačkim centrima, kojima će se promet distribuirati na ostale dane, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo