ŠTO SE KRIJE U POZADINI? / Zašto je Plenković baš u ovom trenutku smijenio ministre? Mnogima je promakao možda i ključan detalj: 'Premijer si to u ovom trenutku može dopustiti'

Image

Analitičar Žarko Puhovski kaže da je Bačić poremetio dosadašnje kontinuirano međusobno konkuriranje Olega Butkovića i Ivana Anušića

12.1.2023.
10:28
VOYO logo

Rekonstrukcija Vlade puno je više od smjene ministara. Pitanje je to odnosa moći unutar HDZ-a, koje prije svega članovima stranke šalje određene poruke.

Premijer Plenković preuzeo je na sebe svu odgovornost za gotovo nikakvu obnovu Banovine - najslabiju točku Vladinog funkcioniranja - a kao drugog čovjeka u stranci uz sebe je postavio Branka Bačića, konačno svjestan toga da Vlada funkcionira samo kao stranački aparat, kaže za Net.hr analitičar Žarko Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je gospodin Bačić, koliko god to ljudi ne shvaćaju, ekspert za obnovu jer je obnova moguća samo ako stranka sve svoje ljude u aparatu, a ima ih jako puno, natjera na puni angažman. I to tamo gdje stranka inače nema velikih izvornih interesa - na Baniji i u Zagrebu, uz napomenu da u Zagrebu šanse rastu zbog nesposobnosti SDP-a, a na Baniji nema nikakvih šansi", kaže Puhovski.

Image
IMA PUNE RUKE POSLA /

Plenković napravio dar-mar u Hrvatskoj pa 'pobjegao' više od 1500 kilometara od Zagreba

Image
IMA PUNE RUKE POSLA /

Plenković napravio dar-mar u Hrvatskoj pa 'pobjegao' više od 1500 kilometara od Zagreba

Poremećena struktura stranke, Sanader ojačao poziciju

Sada je, naglašava analitičar, poremećena struktura stranke, s Bačićem kao novim favoritom koji je 'poremetio' dosadašnje kontinuirano međusobno konkuriranje Olega Butkovića i Ivana Anušića. Istovremeno je, dodaje Puhovski, Ante Sanader ojačao svoju pozadinsku poziciju, koja je međutim veoma krhka i na kraće, a kamoli na dulji rok, prije svega zbog katastrofalne situacije HDZ-a u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na srednji rok tu vjerojatno najbolje prolazi Butković jer je on ostao nedirnut ovim obračunima, a neće biti neposredno opterećen pritiskom začepljivanja rupe koja se nalazi pred Bačićem", kaže Puhovski.

Premijer na ovaj način učvršćuje svoj položaj neupitnog vođe, a kao što je ministrica u odlasku, Nataša Tramišak rekla, više nije niti pod pritiskom obveze argumentiranja svojih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer si to u ovom trenutku može dopustiti jer je njegova pozicija neupitna zbog katastrofalnog stanja oporbe, a sada je očito razjurio i pokušaj da ga se makar i malo u stranci dovede u pitanje", kaže analitičar.

Ples po stranačkom rubu

Komentirajući postavljanje Šime Erlića kao novog ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Puhovski kaže da je Plenković time htio pokazati da se radi o osobnoj odluci odnosno, da je nezadovoljan ministricom, a ne ministarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je samo pitanje u kojoj će se mjeri gospođa Tramišak odlučiti plesati po rubu stranačkom stegom dopuštenog ponašanja u Saboru. Dala je naslutiti da bi mogla glasati protiv odluka Vlade. Ona to sigurno ne bi učinila sama, bez svojeg lokalnog patrona, Anušića", kaže Puhovski, zaključujući da to teško može ugroziti vladajuću većinu u Saboru jer postoji dvoznamenkasti broj kandidata koji će u slučaju potrebe podržati rad Vlade.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo