'TUMARA HRVATSKOM BEZ PLANA' / Plenković u Bruxellesu komentirao pregovore s BiH, a nije odolio ni spomenuti Milanovića

Image
Foto: Vlada RH/ X/ Screenshot

 Na samitu sudjeluje 20-tak predsjednika vlada, brojna izaslanstva, stručnjaci, čelnici nuklearnih elektrana koji su se okupili u Bruxellesu na prvom globalnom sastanku na vrhu

21.3.2024.
13:10
Vlada RH/ X/ Screenshot
VOYO logo

Globalni samit o nuklearnoj energiji prigoda je da se razmijene iskustva o korištenju te energije u kontekstu dekarbonizacije i vidjeti može li se financirati europskim sredstvima, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Bitno je kako ćemo koristiti nuklearnu energiju u budućnosti. Za Hrvatsku je to posebno bitno kao 50-postotnoj suvlasnici nuklearne energije Krško, iz koje pokrivamo 15 do 20 posto svojih potreba za električnom energijom i sigurno je da moramo vidjeti u budućnosti kako što bolje i što lakše financirati nuklearnu energiju europskim sredstvima", rekao je Plenković, koji sudjeluje na prvom globalnom nuklearnom samitu u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na pitanje može li se nuklearnu energiju smatrati obnovljivim izvorom energije, Plenković je rekao da su "kompatibilne".

Plenković je komentirao i aktualna politička zbivanja. Kazao je da na europskim izborima očekuje podršku Usule von der Leyen na čelu Europske komisije. Komentirao je i potpore Ukrajini donesene do 2027 te nastavak daljnje obrambene potpore Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska Vlada je, nasuprot stavu Milanovića koji zauzima proruski stav, i dala potporu Ukrajini", kazao je Plenković.

"Nije realno da se danas odlučuje o datumu", kazao je o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. "Nakon što se pregovarački okvir usvoji, slijede odluke oko pregovora i konkretan datum međuvladine konferencije. Ova odluka koja se donosi danas je povijesnog karaktera, radimo na tome dugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo danas se događa isključivo zahvaljujući našem zalaganju na prosinačkom vijeću gdje smo otvorili prostor za BiH da nakon pozitivnog izvješća Europske komisije donosimo odluku", kazao je Plenković, ali nije htio spekulirati o rokovima. "Želio bih i ja da to bude što prije, ali ovdje moramo pažljivo isplanirati svaki korak jer nisu svi blagonaklonog raspoloženja prema BiH kao Hrvatska", kazao je premijer napominjući još jednom da su u pitanju osjetljivi pregovori.

Novinari su upitali Plenkovića ima li upita europskih kolega na aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni su da je riječ o kršenju Ustava i zakona, međutim snažna je potpora svih kolega, nas je bilo jedno 12 na EPP samitu i svi žele pobjedu sestrinske stranke, HDZ-a i partnera i mi ćemo se potruditi da tako bude", kazao je Plenković.

Na Milanovićev komentar, da je otišao osigurati europsku fotelju danas, Plenković je kazao: "Odgovorio mu je već Anušić, za razliku od njega koji tumara Hrvatskom kao muha bez glave i bavi se propalim SDP-om, mi radimo ozbiljne stvari. Plaće su narasle u našem mandatu, mi smo za sve velike probleme hrvatskog naroda i gospodarstva našli rješenje. On nudi kaos, nered, cirkus, siguran sam da će hrvatski ljudi nama pokloniti povjerenje. Ovakve kvazi krize koje on radi može raditi samo netko tko ima osobni strah. Njega i njemu bliskih zbog promjene na čelu DORH-a, imamo posla s čovjekom koji ima slojevitih problema", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i naziv "Rijeke pravde", SDP-ov slogan.

"Prvo su se svađali, pa su im pobjegli IDS, Fokus i ostali su im samo oni koji sami ne mogu prijeći prag. Ja ću biti u Bruxellesu na nizu europskih vijeća, a on će biti potpuno nebitan, na margini političkih procesa. On nas vodi u ruski kamp i počinio je veliku štetu u vanjskoj politici", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je držao kreditni rejting u smeću", nastavio je dalje o Milanoviću kao premijeru. "Sada smo po sve tri agencije za kreditni rejting s pozitivnim izgledima. Znači, odgovorno upravljamo javnim financijama i pritom smo našli sredstva i za povećanje plaća i dizanje standarda. Sve ono što oni nisu uspjeli napraviti. Najbolja poruka povjerenja, kako mi vodimo politiku, je ogromno povjerenje hrvatskih građana koji su u u zadnjih godinu dana uložili u narodne državne obveznice i dva puta u trezorske zapise i sigurno će to učiniti ponovno, kada izdamo novu narodnu državnu obveznicu", rekao je Plenković napominjući još jednom da Milanović "tumara" Hrvatskom bez plana i programa.

Image
'UDRI' PO FACEBOOK-U /

Tek je podne, a 'provokacije' već padaju: Zoki po Plenkiju, Anušić po Zokiju

Image
'UDRI' PO FACEBOOK-U /

Tek je podne, a 'provokacije' već padaju: Zoki po Plenkiju, Anušić po Zokiju

 Na samitu sudjeluje 20-tak predsjednika vlada, brojna izaslanstva, stručnjaci, čelnici nuklearnih elektrana koji su se okupili u Bruxellesu na prvom globalnom sastanku na vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je do sada najveći samit posvećen isključivo nuklearnoj energiji. Cilj je istaknuti ulogu nuklearne energije u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Iako nuklearne elektrane ne ispuštaju ugljikov dioksid, brojne su države odustale od te energije zbog sigurnosnih razloga. Protivnici nuklearne energije okupili su se kod briselskog Atomimiuma kako bi prosvjedovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit se održava u blizini Atomiuma, gdje je 1958. godine održana Svjetska izložba. Sastankom predsjedaju belgijski premijer Alexander De Croo i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi.

 Na samitu sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla da nuklearna energija može pomoći u energetskoj tranziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što svi znamo, postoje različita stajališta diljem Europe o nuklearnoj energiji. Ali ovdje sam zato što vjerujem da zemlje koje su otvorene za tu tehnologiju mogu igrati važnu ulogu u čistoj energetskoj tranziciji", rekla je von der Leyen.

 Istaknula je kako se mogu primijeniti neki novi pogledi na nuklearnu energiju nakon ruske agresije na Ukrajinu i globalne energetske krize koja je uslijedila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Andrej Plenković: 'Budući predsjednik Vlade sigurno neće biti Milanović'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo