'ovo je ozbiljno povećanje' / Plenković o novim zakonskim okvirima: 'Svima će rasti plaće, imamo i povijesnu reformu'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na dnevnom redu u Vladi je Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

4.1.2024.
9:28
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio na sjednici Vlade te je govorio o jačanju međunarodnog položaja Hrvatske.

"S obzirom na to da smo na početku godine, osvrnut ću se na nekoliko novih zakona koji su stupili na snagu – devet zakona u paketu poreznih izmjena, temeljem kojeg će svima rasti plaće", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, ovo je ozbiljno povećanje. Stupa na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku koji objedinjuje i povećava naknade. Povećava se i nacionalna naknada za starije i bit će 150 eura. Ulazimo u fazu kad Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu, reguliranje rada nedjeljom, prelazimo na režim na samo 16 radnih nedjelja u cijeloj godini", dodao je premijer.

Image
'Bit će nam duplo teže' /

Nova pravila o radu nedjeljom: Trgovci kuju plan. Hoćemo li po namirnice na benzinske postaje ili kioske?

Image
'Bit će nam duplo teže' /

Nova pravila o radu nedjeljom: Trgovci kuju plan. Hoćemo li po namirnice na benzinske postaje ili kioske?

Plaće državnih i javnih službenika: 'Riječ je o povijesnoj reformi'

Istaknuo je i da su promijenjena četiri zakona za održivost mirovinskog sustava i da se povećavaju invalidnine za hrvatske vojne invalide. Uz to, povećani su iznosi za dječje doplatke, a tu su i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama da bi se bolje upravljalo državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, riječ je o povijesnoj reformi", rekao je i dodao da će se nastaviti stvarati preduvjeti za rast plaća i mirovina.

'Osudio bih intenzivne napade na Ukrajinu'

"Što se tiče ostalih tema, osudio bih intenzivne zračne napade na Ukrajinu i kršenje humanitarnog prava od strane Rusije. Napadi na civilnu infrastrukturu osnažuju našu potporu Ukrajini", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu u Vladi je Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH, te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora.

Na Vladi je i Prijedlog Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2024. – 2026., odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te dopuna Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Markov trg zatvoren već tri godine, a tako će i ostati: 'Postoje kvalitetniji sustavi od ograde'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo