NOVI DETALJI O DRONU / Plenković o letjelici koja je pala u Zagrebu: 'Bila je naoružana, došlo je do eksplozije. Pronađeni su upaljač i geleri. Nestajala je s radara...'

Premijer Andrej Plenković pozvao je na sastanak u Banske dvore čelnike oporbe kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska, ali i Europa

18.3.2022.
9:20
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike oporbenih stranaka na sastanak u Banske dvore kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i mjerama koje Hrvatska poduzima, izbjegličkom valu te okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu.

Sastanak je počeo u 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku sastanka premijer bi se trebao obratiti javnosti.

"Današnji sastanka bio je usmjeren na opću ocjenu situacije, ali i na energetsku financiju i sigurnosnu politiku. Posebna točka bila je situacija u vezi s padom letjelice u Zagrebu. Možemo zajednički razmotriti i podijeliti ono što znamo. Nekoliko detalja, prenijeli smo oporbenim čelnicima sasvim pouzdane informacije koje sad imamo, a to je da je letjelica bila naoružana. Pronađeni su upaljač i geleri. Ona je ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovili smo sve što komunicirali do sada. Sustavi susjednih zemalja prate letove iznad svojih granica. Ona je zabilježena i u Rumunjskoj i u Mađarskoj i došla je sa savezničke strane. Nastojat ćemo dobiti sve informacije, pa i od NATO-a kako bismo dobili čistu sliku", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prenijeli smo oporbenim čelnicima sasvim pouzdanu informaciju, a to je da je ta bespilotna letjelica bila naoružana, da je bilo eksplozije, da je najvjerojatnije riječ o aviobombi. Važno je da to znamo i da nema nikakvih dilema niti konfuzija. Nedvojbeno je utvrđeno da je ta inače bespilotna letjelica namijenjena za izviđanje bila namijenjena da na sebi nosi i oružje", rekao je Plenković.

'Pratili su letjelicu'

"Sustavi za motrenje i navođenje, radarski sustav, prate zračni prostor, pogotovo u ovo vrijeme kad nema putničkih letova iznad Ukrajine. Ono što je sigurno, a to sam vidio i tijekom posjeta našem centru, a i kroz posjet NATO-ovu centru u Torejonu, pouzdano znamo kada se u ex post varijanti može zabilježiti prvi put na rumunjskim radarima, gdje se zabilježila na mađarskim radarima i gdje se zabilježila na hrvatskim radarima. Oni koji su to pratili nisu doživjeli tu letjelicu kao nešto što je bilo u zraku i što je bila opasnost", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjem da je u tijeku NATO-ova operacija koja se zove Noble Shield, dakle plemeniti štit", rekao je Plenković.

Na upit novinara je li letjelica došla iz Ukrajine Plenković kaže kako to ne znaju pouzdano i da ne bi iznosio zaključke. "Mi jedino znamo točku na kojoj su dron prvi put uočili rumunjski radari. Taj trenutak kad je uočen ne znači da je on tu lansiran. Možda je riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Mi zasad nemamo odgovor", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo gdje ga se prvi put uočava, od tada pa do Zagreba leti pravocrtno. Što je bilo prije, ne znamo. Ne znamo pouzdano gdje je i od koga lansiran", dodao je.

Image
'RAT JE SASVIM BLIZU NAS' /

Banožić: 'Imamo oko 95% tog projektila iz same letjelice, uskoro ćemo ga pokazati. Ono što se dogodilo u medijima je prežalosno'

Image
'RAT JE SASVIM BLIZU NAS' /

Banožić: 'Imamo oko 95% tog projektila iz same letjelice, uskoro ćemo ga pokazati. Ono što se dogodilo u medijima je prežalosno'

45 kilograma eksploziva

Ponovio je kako je bomba eksplodirala u tlu. "Zašto nije došlo de većih šteta, to će objasniti stručnjaci. Dobro je da je letjelica pala na cestu, a ne negdje drugdje. To smo detaljno objasnili predstavnicima oporbe. Nitko nije rekao da bomba ima 120 kilograma. Ukupna težina bombe bi mogla imati 120 kila, ako je to ta bomba onda bi ona sama imala oko 45 kg eksploziva", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo niz funkcionalnih aviona, oni mogu biti u zraku za par minuta. No oni nisu nažalost one kvalitete kakvi će biti Rafalei, njih ćemo imati za nešto manje od dvije godine, tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Mi sad imamo tehnologiju od prije 40 godina, a za par godina ćemo imati najmoderniju. Mi nismo granična država. Da jesmo, mi bismo sad bili dio operacije Plemeniti štit i svakog dana bi iznad hrvatskog neba bili avioni koje ste mogli vidjeti zadnjih dan", rekao je Plenković.

Dodao je da preleti Rafalea i Migova baš u vrijeme presice u ponedjeljak nisu bili zbog njegove promocije. "Odmah sam otklonio takvu mogućnost. Razlog zašto sam ja imao presicu tada je što smo tijekom sastanka shvatili da je presicu održao glavni tajnik NATO-a na kojoj je rekao da je letjelica bila nenaoružana pa smo htjeli eliminirati kontradikciju. I da nije bilo moje konferencije, to ne bi zaustavilo zrakoplove. Podsjećam da je ovo prvi put da sam izašao pred novinare nakon sastanaka s oporbenim čelnicima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je znao za odlazak premijera Češke, Poljske i Slovenije u posjet Kijevu. "To su oni lideri koji u zadnje vrijeme nisu bili u Ukrajini. Ja sam bio u Ukrajini u prosincu. Moji odnosi i stavovi prema Ukrajini nisu se promijenili, bili su ispravni. U ovom trenutku je bio to aranžman trojice premijera koji su tamo otišli, ja to pozdravljam", rekao je.

Otkrio je da se letjelica pojavljivala pa nestajala na radaru. "Ove letjelice su napravljene da ih se ne vidi, to je njihova namjera", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo