PLENKOVIĆ SE RJEŠAVA DVA KAPITALCA HDZ-A? / Cure detalji - neki su otpisani, ali izgleda da se vraća prijatelj s kojim se 'posvađao'

Image
Foto: Pixsell

Čini se da bi 'kapitalci' poput Milijana Brkića i Dražena Bošnjakovića mogli ispasti iz Plenkovićeve križaljke za izborne liste uoči parlamentarnih izbora početkom srpnja

6.6.2020.
12:25
Pixsell
VOYO logo

Uoči parlamentarnih izbora, koji će se održati u nedjelju 5. srpnja, postavlja se pitanje kako će izgledati izborne liste HDZ-a i predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Kako piše Novi list, čini se da bi iz Plenkovićeve križaljke mogli ispasti "kapitalci" poput Milijana Brkića i Dražena Bošnjakovića.

Naime, Novi list piše kako se u HDZ-u se može čuti da se pregovara s nekadašnjim predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom koji je na prethodna dva izbora za Sabor također bio za zajedničkoj listi s HDZ-om. Međutim, za razliku od 2016. sada na HDZ-ovoj listi neće biti Zlatka Hasanbegovića i Milijana Brkića koji je nakon neuspjeha na stranačkim izborima u nemilosti vodstva stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bit će nositelj u šestoj izbornoj jedinici (južni Zagreb, Sisak), a na listi najvjerojatnije neće biti aktualnog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i nekadašnjeg ministra financija Ivana Šukera.

Image
PLENKOVIĆ OBJAVIO SVE NOSITELJE LISTA: /

Najavio je i postupak protiv Rimac pa dodao: 'Očekujem da DORH procesuira i afere vezane za SDP'

Image
PLENKOVIĆ OBJAVIO SVE NOSITELJE LISTA: /

Najavio je i postupak protiv Rimac pa dodao: 'Očekujem da DORH procesuira i afere vezane za SDP'

Visokopozicionirani Stier?

Na listi u sedmoj jedinici (zapadni Zagreb, Karlovac, dijelovi Gorskog kotara i PGŽ-a), gdje će prvi biti ministar branitelja i nedavno izabrani zamjenik predsjednika stranke Tomo Medved, Novi list piše da će gotovo sigurno visokopozicioniran biti Davor Ivo Stier, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, državna tajnica Majda Burić, a gotovo sigurno i aktualni ministar energetike i zaštite okoliša, koordinator za izradu izbornog programa stranke Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik stranke Plenković bit će nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici (središte Zagreba). Još uvijek se ne zna hoće li se ovaj puta na listi naći aktualni potpredsjednik Sabora Željko Reiner. U drugoj izbornoj jedinici (istočni Zagreb, Koprivnica) listu će predvoditi glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković a na listi će čini se sigurno biti gradonačelnik Bjelovara i novi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, a moguće je da se na listi nađe i aktualni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Horvat drugi ili treći

U trećoj jedinici (Varaždin, Krapina, Međimurje) nositelj će biti opet šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek. Neko je vrijeme u igri za tu poziciju bio i šef međimurskog HDZ-a Darko Horvat, čije je ministarstvo načeto aferom Krš-Pađene jer je pokrenut postupak protiv njegove pomoćnice Ane Mandac, mogao bi biti drugi ili treći na listi, ovisno o tome kako će biti pozicioniran predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik stranke, osječko-baranjski župan Ivan Anušić bit će nositelj u četvrtoj će jedinici (Osijek, Virovitica). Gotovo je sigurno će na drugoj poziciji biti šef Virovitičko-podravskog HDZ-a Josip Đakić koji je na unutarstranačkim izborima podržao Plenkovića, što je dovelo do razlaza s njegovim dugogodišnjim suradnikom, nekadašnjim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem.

Nestabilno stanje u petoj izbornoj jedinici

U petoj izbornoj jedinici (Slavonski Brod, Požega, Vukovar), koja je izuzetno bitna za HDZ jer je prije osvajao čak osam mandata, prvi će biti aktualni ministar financija Zdravko Marić. Nestabilno stanje organizacije stranke u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji mogao bi biti problem pri sastavljanju lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković bit će prvi na listi HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici, a očekuje se da će drugi biti aktualni ministar turizma i nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli. Na listi će se sigurno naći i predsjednik HDZ-a Istre Jurica Šiljeg, aktualni potpredsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Josip Borić. Na listi bi mogli biti i nekadašnji ministar turizma Anton Kliman, te saborski zastupnik Ivan Kirin.

U devetoj jedinici (Zadar, Šibenik) nositelj je aktualni ministar Ivan Malenica, pri čemu će se na listi gotovo sigurno naći i predsjednik HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta koji je u prvom stupnju oslobođen optužbi u sudskom procesu gdje je bio optužen za nepravilnosti oko izgradnje autocesta. Na listi će biti i načelnik Općine Jasenice Marin Baričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš nositelj u desetoj jedinici

Ministar zdravstva Vili Beroš bit će nositelj u desetoj jedinici (Split, Dubrovnik). Na listi će biti i šef Dubrovačko-neretvanskog HDZ-a i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić, politički tajnik stranke Ante Sanader, predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić te gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, piše Novi list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo