NA KRAJU BACIO I FORU / Plenković brzo odgovorio Vučiću: 'Nemam tu njihove novine gdje nas nazivaju ustašama, nisam toliko teatralan'

Image
Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Plenković se obratio novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a

18.7.2022.
18:40
Slavko Midzor / Pixsell
VOYO logo

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a javnosti se obratio premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković.

Uvodno je kazao da će se nastaviti baviti s pripremama za nadolazeću jesen i zimu. Rekao je da su zadovoljni jer su obranili ministra Grlić Radmana u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što smo napravili u petak pokazalo je čvrstinu parlamentarne većine", kazao je premijer, dodajući da su najavili niz aktivnosti ovog tjedna, posebice za otvaranje Pelješkog mosta.

'Nisam toliko teatralan'

Osvrnuo se i na propali dolazak Aleksandra Vučića u Jasenovac. "Znam za onu inicijativu od kraja veljače/ožujka, tada smo kazali da nije vrijeme", rekao je. Za posjet u nedjelju doznali su neslužbeno, bez ikakve službene notifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada dođe taj trenutak i kada se steknu uvjeti, onda možemo razgovarati o održavanju takvog posjeta Hrvatskoj", kazao je, pa se osvrnuo na naslovnice srpskim medija. "Nemam tu njihove novine gdje nas nazivaju ustašama, nisam toliko teatralan", dodao je.

"Ovakva reakcija pokazuje na jednu vrstu munjevite, histerične reakcije Beograda, ne samo vlasti, nego i medija", rekao je, dodavši da hrvatska poštuje srpsku manjinu u Hrvatskoj. Kaže da je najavljeni posjet krajem veljače bio kada je uhićen Horvat, njemu je umro otac te se Uskok zainteresirao za Miloševića i Aladrovića. Najave iz rujna, rekao je, se ne sjeća, ali će provjeriti sa suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet mora biti unaprijed dogovoren

Rekao je da svaki posjet koji može izazvati neke političke turbulencije mora biti pomno isplaniran. "Svaki posjet koji ima potencijal da izaziva političke intervencije trebaju se unaprijed dogovoriti. To ne ide tako – pa nikada nije moment, zašto ne bih sada. I kada idete u posjet prijatelju se najavite. Manje treba lijepiti etikete o tome da su ustaše izvršile napad, odbile… Malo mi to djeluje smiješno, kao da smo vratili vrijeme 30 godina unazad", kazao je Plenković.

Image
NJEGOVA STRANA PRIČE /

Vučić nakon skandala s Jasenovcem izvadio naslovnice hrvatskih novina: 'Razumijem ja zašto sam Hrvatima kriv i zašto me mrze'

Image
NJEGOVA STRANA PRIČE /

Vučić nakon skandala s Jasenovcem izvadio naslovnice hrvatskih novina: 'Razumijem ja zašto sam Hrvatima kriv i zašto me mrze'

"Što se tiče gospodina Pupovca, moram reći da je bilo dosta onih koji kritiziraju HDZ, pa i mene zbog suradnje s manjinama, posebice sa srpskom manjinom", kazao je. "No povjerenje dobijamo jednom, dva puta… Mi poštujemo zakon i Ustav i mi želimo da su naše manjine zadovoljne i da vodimo zemlju uz njihovu potporu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li mu se omogućiti posjet do 17.rujna, Plenković kaže da je taj datum vidio u medijima. "Pustit ćemo da se slegne sad malo", kazao je.

"Ako se nešto kani raditi konstruktivno, smanjivati relacija, da postoji sloboda kretanja, da postoji europski put – a da su oni na europskom putu – trebalo je sve dogovoriti. U državu se ne može dolaziti kako se kome prohtije. Ako obitelj i ja odemo na ručak u Otočac, Sloveniji se pošalje poruka da se zna da smo u privatnoj posjeti i to je to", pojasnio je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je svakome jasna razlika između ovakvog i privatnog posjeta. To nije privatan posjet, nije to posjet rodbini. On je želio postaviti cvijet u Jasenovcu. Cvijet je OK, ali se treba dogovoriti”, rekao je Plenković.

"Imate nekog tko je predsjednik države i treba voditi računa da, bez obzira na to koliko su teški odnosi, a podsjećam na velikosrpsku agresiju na Sloveniju, Hrvatsku i Kosovo… To nije bilo prije 150 godina, nego svega 30-ak. Kad se to stavi u kontekst, onda stvari postanu jasnije", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je pozdravio uz osmijeh te je dobacio da idu čitati u srpskim medijima što ima novo s ustaškom Vladom Andreja Plenkovića. "To nam je glavna fora sad", kazao je Plenković na kraju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo