PLENKOVIĆ (SAMO)UVJEREN: / 'HDZ je najzaslužniji za demokratski poredak u Hrvatskoj! Ja sam osvježenje na političkoj sceni'

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je danas kako je HDZ njegov tim te ustvrdio da će vratiti vjerodostojnost stranci, a time i povjerenje hrvatskih birača.

8.7.2016.
22:30
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Plenković je, gostujući u Dnevniku HRT-a, ponovio kako je u izbornom programu za stranačkog čelnika istaknuo da je HDZ najzaslužnija politička stranka u Hrvatskoj za demokratski poredak, neovisnost, međunarodno priznanje i obranu zemlje od agresije u Domovinskom ratu koji je bio pravedan.

Također i za dva strateška cilja - prilagodbu Hrvatske za integraciju u Europsku uniju (EU) i NATO što, smatra, potvrđuju sva dosadašnja demokratska postignuća Hrvatske, politika prvoga hrvatskog predsjednika i prvoga predsjednika HDZ-a i našeg utemeljitelja dr. Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANDREJ PLENKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM: /

'Spreman sam se sučeliti s Milanovićem'

Image
ANDREJ PLENKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM: /

'Spreman sam se sučeliti s Milanovićem'

'SDP je za birače nešto već viđeno'

Na pitanje kako će HDZ izaći na parlamentarne izbore s obzirom na podatke anketa da SDP ima 10-postotnu prednost u odnosu na HDZ, Plenković je istaknuo kako su "Zoran Milanović i SDP već viđeno za hrvatske birače, a ja dolazim kao osvježenje ne samo u HDZ-u nego i na hrvatskoj političkoj sceni".

Podsjetio je da dolazi nakon tri godine aktivnog rada u Europskom parlamentu te da prati globalne trendove i dobro poznaje izazove koji su pred Hrvatskom i Europom. Naveo je kako želi da HDZ bude stranka koja će građanima ponuditi konkretna rješenja - prije svega rast gospodarstva i životnoga standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Davor Puklavec
Image
Foto: PIXSELL, Davor Puklavec

Kada je pak riječ o odluci HSS-a da uđe u predizbornu koaliciju sa SDP-om, Plenković je napomenuo kako je HSS ne samo važan politički partner HDZ i dio iste obitelji europske pučke stranke, već i važna hrvatska povijesna stranka.

Izvanredna suradnja s HSS-ovom Marijanom Petir

Ponovio je kako poštuje odluku Glavnog odbora HSS-a, ali i da bi mu bilo draže da su kolege iz HSS-a pričekali još nekoliko dana za konsolidaciju HDZ-a i dovršetak unutarstranačkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je podsjetio na "izvanrednu suradnju s kolegicom Marijanom Petir, koja je izabrana na istoj listi u Europski parlament i sjedi samo tri metra dalje od mene, dok je kolega Tonino Picula oko 70 metara udaljen od nas".

Image
Foto: Pixsell, Goran Jakuš
Image
Foto: Pixsell, Goran Jakuš

"Žao mi je da je odluka HSS-a donesena možda malo više pod pritiskom ponude SDP-a, a manje na temelju svjetonazorskih i programskih podudarnosti, te mi se čini da u ovome kontekstu, a to će prepoznati i birači HSS-a, da je HDZ jedini pravi narodnjački i demokršćanski izbor", izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Otvoren sam za suradnju s aktualnim partnerima i drugim partnerima na političkoj sceni'

Ustvrdio je da je otvoren za suradnju s aktualnim partnerima, ali i drugim partnerima na hrvatskoj političkoj sceni, napomenuvši kako je aktualno Predsjedništvo stranke formiralo skupinu koja razgovara s mogućim partnerima te da će se idući tjedan vidjeti do kuda su došli razgovori.

Na napomenu urednika kako se smatra da je koalicija s Mostom "već gotova stvar", ali da Most to demantira, i na pitanje hoće li biti teško pregovarati s Mostom, Plenković je odgovorio kako se "osobno uopće ne osjeća vezanim s onim što je bilo u preteklih nekoliko mjeseci". Ocijenio je kako postoji prostor za suradnju HDZ-a i Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić će dati veliki doprinos

Na upit kako će se financijski dugovi stranke odraziti na sudjelovanje na parlamentarnim izborima, Plenković je najavio kako će u subotu dobiti od glavnoga tajnika kompletno izvješće na temelju kojega će steći detaljan uvid u stanje stranke te da će onda na to moći i osvrnuti.

Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Istaknuo je da će se, kada bude čelnik HDZ-a, zauzimati za to da financiranje stranke bude prije svega zakonito, transparentno i odgovorno. Opovrgnuo je da se u stranci provodi istraga o pozajmicama koje je stranka podigla, a novac nije vraćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje uživa li Milijan Brkić njegovo povjerenje, Plenković je podsjetio kako je Brkić nedavno legitimno izabran za zamjenika predsjednika stranke, rekao je da s njim surađuje i uvjeren je da će Brkić dati veliki doprinos i predstojećim izbornim izazovima.

Ponovio je i kako je spreman na sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Milanovićem, kao i sa svim drugim političkim akterima jer smatra da je to demokratski standard i kako bi birači znali kakvo vodstvo biraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo