PLENKOVIĆ S GLAVNIM TAJNIKOM NATO-a: / 'U idućih nekoliko tjedana donijet ćemo odluku o nabavi borbenih zrakoplova'

Image
Foto: izvor: Vlada RH

"Želimo povećati svoje obrambene sposobnosti, postati interoperabilni i biti spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove i kao zemlja i kao saveznica“,

22.2.2018.
19:09
izvor: Vlada RH
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak u Bruxellesu da će vlada u idućih nekoliko tjedana donijeti odluku o nabavi borbenih zrakoplova. On se po dolasku u Bruxelles sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a razgovor je ocijenio konstruktivnim - stoji u priopćenju iz Vlade RH.

Razgovarali su o doprinosu Hrvatske NATO-u, od povećanja proračunskih sredstava za obrambenu politiku do angažmana u NATO-ovim operacijama, zatim o situaciji na jugoistoku Europe te suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, prvenstveno s Europskom unijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJVEĆA INVESTICIJA U POVIJESTI HRVATSKE VOJSKE: /

Bitka se vodi između F-16 Baraka i Gripena - otkrivene točne cifre po avionu?

Image
NAJVEĆA INVESTICIJA U POVIJESTI HRVATSKE VOJSKE: /

Bitka se vodi između F-16 Baraka i Gripena - otkrivene točne cifre po avionu?

Stoltenberg pohvalio doprinos Hrvatske

Glavni tajnik Stoltenberg nakon sastanka je istaknuo kako Savez cijeni doprinos Hrvatske zajedničkoj sigurnosti kao i njezin angažman u brojnim NATO-ovim operacijama. Također, naglasio je važnost uloge Hrvatske u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji. Zahvalio je Hrvatskoj i na potpori Ukrajini, istaknuvši kako je važno da NATO nastavi pružati političku i praktičnu potporu toj zemlji. Pozdravio je činjenicu da je Hrvatska počela povećavati izdvajanja za obranu, istaknuvši da je ono nužno među svim saveznicama s obzirom da je sigurnosno okružje sve izazovnije.

"Cijenimo sve što Hrvatska čini kada je riječ o potpori i pomoći svim njezinim susjedima na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama", kazao je Stoltenberg istaknuvši da je put ostalim zemljama prema NATO-u otvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo povećati obrambene sposobnosti"

Premijer Plenković kazao je da je Hrvatska u dosadašnjem devetogodišnjem članstvu u NATO-u pokazala jasnu solidarnost sa svojim saveznicama.

"Prisutni smo u misijama i operacijama NATO-a, već niz godina u Afganistanu i Kosovu, a nedavno smo poslali svoje snage i u Litvu i Poljsku"“, kazao je te dodao da se mora postići i suglasnost oko toga kako ostvariti cilj o izdvajanju 2 posto BDP-a za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo povećati svoje obrambene sposobnosti, postati interoperabilni i biti spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove i kao zemlja i kao saveznica“, kazao je predsjednik Vlade.

"Jačamo naše veze sa Srbijom"

Izrazio je i potporu državama u susjedstvu koje žele postati članice NATO-a, osobito Bosni i Hercegovini te Makedoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska pozdravlja članstvo Makedonije u Savezu, a jačamo i naše veze sa Srbijom i pažljivo promatramo kako teče dijalog između Srbije i Kosova", rekao je Plenković.

Što se tiče odnosa između NATO-a i EU, kazao je da NATO igra stratešku ulogu u pogledu sigurnosti Europske unije te istaknuo snažnu komplementarnost između dviju organizacija u pogledu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo