PLENKOVIĆ PROGNOZIRA NEUSPJEH OPORBENIH INICIJATIVA: / 'Računam na parlamentarnu većinu koja ima 78 zastupnika'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
6.11.2017.
21:49
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

"Računam na parlamentarnu većinu koja ima 78 zastupnika. Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa, a ovaj tjedan će biti dvije neuspjele oporbene inicijative, završe kao što su završile i dvije prethodne – neuspjehom", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u ponedjeljak navečer novinarima upitan na koliko ruku računa na glasanju u petak.

Plenković je rekao kako će u srijedu u Hrvatskom saboru imati aktualni sat, nakon toga raspravu o zaključcima Europskog vijeća u održanih u Bruxellesu i Tallinnu, a zatim će na dnevni red doći zahtjev oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Premijer Plenković je rekao i da će se u četvrtak na dnevnom redu naći rebalans državnog proračuna, a u popodnevnim satima Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U petak, nakon što Vlada usvoji očitovanje o inicijativi oporbe za izglasavanjem nepovjerenja cijeloj Vladi, bit će rasprava na tu temu. Želimo vrlo brzo i vrlo otvoreno raspraviti sa svim zastupnicima u Hrvatskom saboru sve teme koje su od interesa na najizravniji i najotvoreniji način", kazao je Plenković.

SDP je prošli tjedan u Saboru predao zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi, skupivši 31 potpis, koliko je i potrebno za takvu inicijativu. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tada je rekao kako SDP ima odgovornost “raščistiti gospodarsku kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada, lovci u mutnom u slučaju Agrokoru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić pokrenuo je Klub zastupnika GLAS/HSU u listopadu zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo, sada već povučen, prijedlog obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija. Prijedlog su potpisala 33 zastupnika.

Na novinarski upit kako komentira stav župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana da se trenutno ne prihvati izgradnja termoelektrane Peruća, odgovorio je kako je dobro da se o svim relevantnim temama u toj županiji otvori rasprava, posebice onima s aspekta zaštite okoliša. Podsjetio je kako taj projekat ima nekoliko faza i važnim drži da se građani temeljito upoznaju s njegovim ciljem i eventualnim posljedicama koje može imati na zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko je meni poznato, prva faza tog projekta ne bi imala baš nikakve negativne posljedice. Važno je da ta županija i svi vjećnici u njoj iskažu svoj stav", rekao je.

Plenković je, upitan kako komentira pad rejtinga stranke, podsjetio je da je HDZ, kada se 2016. godine kandidirao za predsjednika, bio na 20 posto a sredinom srpnja kada je izabran za predsjednika popularnost stranke se vratila iznad 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je HDZ po rezultatima obiju anketa stalno između 30 i 35 posto. "To je sve na razini statističke greške. HDZ je stabilan i snažan i najjača stožerna stranka. Najodgovornija, bez populizma bavi se konkretnim temama i ide za zaštitom dobrobiti i kvalitetnijeg standarda života hrvatskih građana", istaknuo je.

Na pitanje kako komentira i da je prvi na listi najnegativnijih političara odgovorio je kako je to "cijena predsjednika Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da svoj posao radi vrlo odgovorno i temeljito, ali svi problemi koji dođu na dnevni red idu na kraju na račun onoga koji vodi Vladu. "Sportski to doživljavam", rekao je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo