PLENKOVIĆ OSNIVA KRIZNI STOŽER ZA GOSPODARTVO, PLANIRAJU OTPIS DAVANJA? / Poduzetnici su ljuti na Marića; Vraća se Martina Dalić?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković osniva Krizni stižer za gospodarstvo u kojemu bi trebali biti ugledni ekonomisti, bivši političari, menadžment poznatih kompanija a moguće i ekonomski stručnjaci iz oporbe

26.3.2020.
21:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Andreja Plenkovića uskoro osniva Krizni stožer za gospodarstvo, a već idući tjedan možemo očekivati novi set ekonomskih mjera, nakon što već predložene mjere postale predmet brojnih kritika, doznaje Jutarnji list. Poduzetnici su posebno ljuti na potpredsjednika i ministra financija Zdravka Marića jer smatraju da se više ponaša kao činovnik u Poreznoj upravi nego netko tko razumije u kojoj se situaciji gospodarstvo nalazi.

U Kriznom stožeru trebali bi biti ugledni ekonomisti i neki bivši političari poput nekadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić, menadžment nekih poznatih hrvatskih kompanija, ljudi iz realnog sektora, a navodno se razmišlja se da se uključe i ekonomski stručnjaci iz oporbe. Jutarnji list pišr kako će biti potrebna "svojevrsna vlada nacionalnog jedinstva" jer će neke mjere biti bolne, poput zadiranja u neka stečena prava radnika u državnom i javnom sektoru, ali i drugih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sugovornicima Jutarnjeg lista koji su bliski Vladi, Hrvatskoj će trebati minimalno 60 milijardi kuna da se izvuče, i to 40-ak milijardi kuna odmah, da se zadrži zaposlenost i pokriju obrtna sredstva, a 20-ak milijardi kuna za razdoblje kada epidemija prestane, pa i za investicije. Naglašavaju da će HNB morati pomoći, da će i Europska komisija biti fleksibilna, da će u fondovima EU biti novca, kao i u bankama, a da na deficit i javni dug više ne treba gledati, nego sav novac usmjeravati u gospodarstvo.

Image
ISTRAŽIVANJE OXFORDA: /

Hrvatska ima najrestriktivnije mjere u svijetu u odnosu na broj zaraženih. Ovo je 11 kriterija

Image
ISTRAŽIVANJE OXFORDA: /

Hrvatska ima najrestriktivnije mjere u svijetu u odnosu na broj zaraženih. Ovo je 11 kriterija

Snažan i nepredvidljiv šok

Sugovornik blizak premijeru tvrdi da bi novo tijelo bilo savjetodavno, unutar kojega bi bio i jedan operativni tim predvođen ministrima iz gospodarskih resora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je za nas ovo bio snažan šok koji nitko nije mogao predvidjeti, išli smo s prvim setom mjera, a sada ide drugi dio. Stožer će, po uzoru na Stožer Civilne zaštite, imati i ulogu komunikacije s javnošću, objedinit će sve podatke vezane uz stanje na tržištu rada (broj korisnika minimalca, izdavanje propusnica), dakle, radit će i tehničke, ali i operativne stvari", kaže sugovornik iz Banskih dvora za Jutarnji list.

"Spremni smo na veća odricanja države, moramo zajednički raditi da spasimo gospodarstvo i tu nije pitanje pregovora o osnovici ili povišici, nego i sindikati moraju shvatiti dalekosežnost posljedica ove krize i da sada spašavamo državu", dodaje sugovornik Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpis davanja?

Vlada je samo odgodila javna davanja, bez da ih je otpisala, no neslužbeno se doznaje da će u slučaju produžetka krize nakon lipnja i oprostiti ta potraživanja. Poduzetnik Filip Poštek, koji je morao privremeno zatvoriti svoju tvrtku, kaže kao i drugi poduzetnici kako sada prihoda nema ili je minimalan. "Odgodom se može pomoći poduzetniku koji je na normalnom tržištu donio lošu poslovnu odluku, a za ovakvo izvanredno stanje, koje nismo skrivili sami, jedino u obzir dolazi otpis."

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo