napokon svi zajedno / Plenković: Ove godine održat ćemo zajedničku komemoraciju u Jasenovcu

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Predstavnici židovskih općina niz godina nisu sudjelovali u zajedničkim komemoracijama nezadovoljni odnosom vlasti prema veličanju NDH i ustaškog režima te su tražili zakonsku zabranu korištenja ustaških simbola i pozdrava 'Za dom spremni'

20.4.2023.
14:34
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak zadovoljstvo jer će se u nedjelju u Jasenovcu održati zajednička komemoracija na kojoj će biti i predstavnici židovskih općina, koji su prethodnih godina odbijali doći nezadovoljni odnosom vlasti prema NDH i ustaškom režimu. 

"Drago nam je da će se ove godine Vijeće židovske općine Zagreba i Koordinacija židovskih općina u RH također odazvati pozivu ravnatelja Javne ustanova Spomen-područja Jasenovac za sudjelovanje na komemoraciji pa ćemo imati jednu komemoraciju, što smatramo dobrim i korisnim", rekao je premijer na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na ovogodišnje obilježavanje obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, Plenković je istaknuo kako se održavanje zajedničke komemoracije odvija u kontekstu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) i općenito napora koje Vlada ulaže u borbu protiv antisemitizma.

Image
premijer zadovoljan /

Plenković : 'Revidirat ćemo prognozu za rast BDP-a i povisiti je s 0,7 posto na skoro 2 posto'

Image
premijer zadovoljan /

Plenković : 'Revidirat ćemo prognozu za rast BDP-a i povisiti je s 0,7 posto na skoro 2 posto'

Predstavnici židovskih općina niz godina nisu sudjelovali u zajedničkim komemoracijama nezadovoljni odnosom vlasti prema veličanju NDH i ustaškog režima te su tražili zakonsku zabranu korištenja ustaških simbola i pozdrava "Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi, Plenković je neprimjerenim ocijenio jučerašnje istupe i izjave pojedinih oporbenih saborskih zastupnika prigodom rasprave o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, kada se i u sabornici moglo čuti "Za dom spremni".

Posebno je nedopustivim istaknuo agresivan nastup nekih oporbenih zastupnika prema predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da će u nedjelju na komemoraciji u Jasenovcu tradicionalno biti više članova Vlade te da će posjetiti i romsko groblje u memorijalnom centru Uštici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo