PLENKOVIĆ: / ‘Oporba i Most nisu uspjeli, doživjeli su poraz! Monstruozna je laž da štitim Todorića! Imam li većinu? To nije tema danas...'

Image
Foto: screenshot N1
4.5.2017.
13:13
screenshot N1
VOYO logo

UŽIVO: MINISTAR MARIĆ PREŽIVIO GLASOVANJE U SABORU! Za opoziv glasovalo 75 zastupnika, isto toliko bilo je protiv!

"Čestitam ministru Mariću, inicijativa oporbe da se izglasa nepovjerenje bila je neuspješna. Ta točka apsolvirana je u Saboru. Teret prikupljanja 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenju ministra financija bio je na onima koji su je i pokrenuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba i Most, što je bilo sasvim razvidno, u tome nisu uspjeli. Oni su danas doživjeli politički poraz. To javnost mora vrlo jasno znati i razumjeti. Cijela ova inicijativa i rasprava još jednom je pokazala da postoje neke stranke u RH koje su u stanju na temelju pamfleta, insinuacija, fabriciranih argumenata, donositi političke presude ljudima bez da oni imaju mogućnost iznijeti isvoje stajalište, iznijeti svoju obranu, argumente i činjenice. Tome smo svjedočili jučer u raspravi u Saboru.

'Nisu dokazali da se Mariću ne treba vjerovati'

Tijekom svih tih sati ništa od onoga, a to su tri i pol točke, oni koji su podnijeli zahtjev nisu uspjeli dokazati niti uvjeriti javnost da postoje opravdani razlozi koji bi narušili povjerenje u ministra Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aluzije na postojanje sukoba interesa, aluziju na neko navodno pogodovanje pri donošenju propisa koncernu Agrokor i aluzije na dobivanje zakonitog kredita prije puno godina koji nikakve veze s aktualnom dužnošću ministra nemaju. Po svim točkama nije bilo argumenata.

Svjedočili smo pokušaju destabilizacije Vlade i njezinog rada na dobrobit hrvatskih ljudi. U ovom smo trenutku u stiuaciji da svi makroekonomski pokazatelji u zemlji djeluju i jesu pozitivni. U povijesti najniže zabilježen proračunski manjak, podizanje stope zaposlenosti, podatke koji se odnose na stabilan kreditni rejting RH, rješavanje ključnih pitanja koji se odnose na gospodarstvo, tzv. lex Agokora koji je donijela ova Vlada i spriječila tsunami na hrvatski sustav. Od radnika koji su dobili plaće, do isplaćenih dobavljača...Do novog povjerenja kreditora i vjerovnika koji su dali svježu likdivnost, do određivanja izvanrednog povjerenika i odabira savjetnika za restrukturiranje, renomiranog sa svim referencama koji će pomoći ovom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Most širi monstruoznu konstrukciju'

Postoji pokušaj političara iz Mosta da u javnom prostoru i medijima šire monstruoznu, neprihvatljivu konstrukciju o tome da Vlada RH, HDZ ili ja osobno štiti kriminal u Agrokoru .Takve optužbe ne samo da su netočne neistine nego su najgori i najniži spin kojeg nakon dugo vremena imamo priliku gledati.

Petrov je rekao da je ovo dokaz da nema parlamentarne većine, ali to nije u skladu sa zakonima i Ustavom, da takvu rečenicu kaže osoba koja je trenutno na čelu Sabora. To nije bila tema rasprave niti bit. Netko je po istoj logici mogao reći prilikom izglasavanja o ministru Barišiću da tu nema neke parlamentarne većine. Prema tome, ono čemu svjedočimo danas je pokušaj destabiliziranja hrvatskih institucija, neprimjeren i neosnovan. Ja osobno, HDZ i Vlada bit će akter koji osigurava stabilnost, odgovornost i poliitčko djelovanje koje je primjereno europskim standardima i u skladu s Ustavom i zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit ćemo raditi na rješavanju svih ključnih problema društva, poput gužvi na granicama. Taj problem od subote nakon susreta s Cerarom, Junckerom i Tuskom sada više nije onakav kakav je bio prije tog susreta i tu se vidi razlika između onih koji su tu da rješavaju probleme i onih koji u iracionalnom kontekstu vuku poteze koji bi destabilizirali hrvatske institucije. To HDZ neće dopustiti.

'Ovo je trenutak razotkrivanja'

Ono što želim poručiti drugim strankama - ovo je trenutak kad trebaju pokazati političku odgovornost, ovo je trenutak razotkrivanja. Sad se mora vidjeti tko je tko i tko je kakav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ i ja osobno spremni smo za bilo koje izbore, ako želite već danas popodne. Međutim, oni koji postoje u ovom trenutku kao parlamentarne stranke u Saboru imaju prigodu odlučiti žele li nastavak političke stabilnosti, smjera, rada i djelovanja ove Vlade, koja nikome ne popušta na ucjene i pritiske. Radi lojalno, korektno, dostojanstveno, ljudski. Da je kojim slučajem Marić bio ministar i član Mosta, ja bih ga jednako srčano branio pred Saborom i javnošću. Nastavit ćemo danas tijekom dana voditi konzultacije s drugim partnerima i pronaći rješenje za stabiliziranje rada Sabora jer, kao što vidite, Vlada funkcionira normalno. Prionut ćemo rješavanju problema i zadaća koje su nam na dnevnom redu.

Od mene nećete doživjeti da potpadnem pod utjecaj, oni mene ne impresioniraju nimalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Saucha ima svoje razloge'

Gospodin Saucha je donio svoje odluke na temelju svojih razloga. On to sigurno nije donio pod pritiskom niti mene niti HDZ-a. Ja se osjećam tako da poštujem odluku i njega i svih ostalih zastupnika koji su danas glasali. Svatko je donio svoj politički odgovor da zaštite dignitet i njega i svih zastupnika koji se našao pod dosad neviđenim političkim pritiskom u stilu kavanskih revolucionara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponavljam i uvjeravam vas da ni oni koji su pokrenuli ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Mariću, kad su se sjetili da na jalov način sastave taj zahtjev, nisu ni sanjali da će kreirati ovakvu političku situaciju. Mogli su bolje provjeriti činjenice, sastaviti argumente, a toga nije bilo. Ni u pismenom podnesku, a ono što smo jučer slušali u Saboru je bilo ispod razine pismenog zahtjeva. Sauchina je odluka njegova osobna i nema nikakve veze sa mnom i HDZ-om. To je neistina, laž, ne stoji, koriste je oni koji fabriciraju dokumente. Ja na to ne pristajem', rekao je Plenković dodavši kako je "dosta i s monstruoznim neistinama da štitimo Todorića".

Na pitanje kad će dokazati da ima većinu u Saboru, Plenković je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To će doći na red u zakonitom postupku kad se budu predstavljali novi ministri. To nije tema dana danas, to je sigurno. Vjerujte, ne dam se impresionirati. Nikome', kazao je.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo