NISU MU INTERESANTNI / Plenković odgovorio na prozivke Keleminca: 'Oni su nevažni marginalci'

Keleminčevu stranku koja je organizirala prosvjed hrvatski je premijer opisao kao 'marginalnu' konstatirajući kako je njoj takav vid javnih istupanja svojstven već godinama

2.9.2017.
16:20
VOYO logo

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković ocijenio je u subotu marginalnim i nevažnim prosvjed Autohtone - Hrvatske stranka prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu kada je manja skupina prosvjednika predvođena Draženom Kelemincem uz ostalo zaprijetila hrvatskom premijeru da ne smije dirati spornu spomen ploču s ustaškim pozdravom istaknutu u Jasenovcu.

"Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantno", kazao je Plenković novinarima u Žepču u središnjoj Bosni gdje je boravio u radnom posjetu. Keleminčevu stranku koja je organizirala prosvjed hrvatski je premijer opisao kao "marginalnu" konstatirajući kako je njoj takav vid javnih istupanja svojstven već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetak simpatizera Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) prosvjedovalo je ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu, pod sloganom "Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet". Keleminec je tijekom prosvjeda u Zagrebu zapalio i primjerak tjednika srpske nacionalne manjine "Novosti", rekavši da su te novine pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Policija istražuje prosvjed A-HSP-a: predsjednik stranke uputio upozorenje premijeru​

>> A-HSP prosvjeduje zbog ploče HOS-a: ispred sjedišta SNV-a zapalili 'Novosti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj, zaustavili smo ih 1991. zaustavit ćemo ih i sada", izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-tak pristaša i isto toliko predstavnika medija.

Prosvjed je nadzirala i snimala interventna policija s otprilike dvostruko više pripadnika. Pristaše na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis "za dom spremni".  Keleminac je u "govoru" istaknuo da se taj pozdrav ne smije  micati sa spomen ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Republiku Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i da se novcem iz hrvatskog državnog proračuna podižu četnički spomenici. "Ako vi skinete ploču HOS-a mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu", rekao je. Premijeru Plenkoviću poručio da ne miče natpis "za dom spremni". 

Ako zabrani u demokratskoj državi domoljubni pozdrav kojim se kaže da si spreman braniti svoj dom i Domovinu, onda je Plenković uveo diktaturu, ukinuo demokratski sustav i učinio od Hrvatske totalitarnu državu, ocijenio je Keleminec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte se Plenkoviću s time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i htjeli veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju", dodao je Keleminec.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo