PLENKOVIĆ ODBRUSIO NOVINARKI: / 'Zapitajte se kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
6.12.2017.
11:34
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Haški sud izrekao osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH te im dosudio ukupno 111 godina zatvora, reakcije na presudu ne jenjavanju.

Udruženi zločinački pothvat

Suci Haškog suda zaključili su, naime, da je šestorka sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom s ciljem etničkog čišćenja prostora Herceg-Bosne i njenog pripajanja ili stvaranja nove hrvatske republike na tom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudu i stav Vlade o istoj danas je ponovno komentirao premijer Plenković koji se obrecnuo na novinarku N1 televizije. Na pitanje o promjeni retorike vezano za presudu šestorici generala, Plenković je rekao: "Vi se očito ubrajate u one koji izvrću teze, idite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave Vlade i vidjet ćete da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primjereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ O PRESUDI ŠESTORKI: /

'Hrvatska ju poštuje, ali je nezadovoljna onim dijelom o odgovornosti bivšeg državnog vrha'

Image
PLENKOVIĆ O PRESUDI ŠESTORKI: /

'Hrvatska ju poštuje, ali je nezadovoljna onim dijelom o odgovornosti bivšeg državnog vrha'

"Hrvatska je jedna od zemalja koja je, prije svega početkom devedesetih kao žrtva agresije, poticala UN da osnuju rezoluciju Vijeća sigurnosti ad hoc Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. On je došao sa svojim aktivnostima, nakon više od 20 godina, svome kraju. Kad je riječ o poštivanju presuda, mi kao odgovorna članica nikakvih dvojbi nemamo. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima i kvalifikacijama bili smo jasni i to je konzistentan stav", rekao je Plenković.

Premijer i hibridni rat

Inače, premijer je prije nekoliko tjedana izjavio kako "samo naivni mogu vjerovati da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svom posjetu BiH rekao je: "Ja sam išao u posjet Bosni i Hercegovini i Mostaru na razgovor s predstavnicima političkog vodstva Hrvata u BiH i sa svim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora, nakon presude koja jest relevantna i bitna za cijeli hrvatski narod i braniteljske udruge. Razgovarali smo o njihovim reakcijama, o svemu što slijedi. Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i na pijetet prema žrtvama".

Podsjetimo, prošlog je tjedna premijer Plenković nervozno reagirao i na pitanje srpskog novinara u Budimpešti. Na upit novinara koji je pratio Summit 16+1 u Budimpešti, o tome s kim je to Hrvatska u hibridnom ratu, šef Vlade mu je odgovorio: “Jeste li vi u Hrvatskoj ili u Beogradu?”. Opširnije pročitajte

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo