OŠTRA PLENKOVIĆEVA REAKCIJA NA UHIĆENJA: / 'Sve je ovo pripremano dulje vrijeme, a i tajming je indikativan!'

Image

Premijer Plenković prvi se put oglasio vezano uz uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju. Njegova Vlada će, kaže, učiniti sve da spriječi pokušaje revizije povijesti.

3.11.2016.
10:24
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković izvijestio je ostale članove Vlade o svom posjetu BiH, ali i o svim događajima koji su uslijedili.

Image
DESETORICA UHIĆENIH U ORAŠJU OSTAJU U PRITVORU: /

Sud strahuje da bi mogli pobjeći u Hrvatsku

Image
DESETORICA UHIĆENIH U ORAŠJU OSTAJU U PRITVORU: /

Sud strahuje da bi mogli pobjeći u Hrvatsku

'Nedugo nakon posjeta došlo je do događaja koji je izazvao opravdanu brigu - kazneni postupak i uhićenje 10 pripadnika HVO-a iz Orašja koji su hrvatski građani s dvojnim državljanstvom. Od trenutka uhićenja do danas održavam intenzivnu komunikaciju i sastanke s ministrima, šefom SOA-e i glavnim državnim odvjetnikom', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kazneni postupak i uhićenje časnika Hrvatske vojske pripremani su dulje vrijeme, a njihov tajming je indikativan', dodao je Plenković.

Partneri obaviješteni o svemu

Naglašava kako je naložio ministrima vanjskih i europskih poslova, obrane, branitelja, pravosuđa i unutarnjih poslova pribavljanje svih potrebnih informacija kao i osiguravanje konzularne i pravne pomoći uhićenima. O cijelom slučaju, kaže Plenković, obaviještena su i najviša tijela EU-a, kao i NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi ratni zločini trebaju biti procesuirani neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja ili žrtava, ali političke formulacije koje se upućuju iz BiH u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Republiku Hrvatsku nisu prihvatljive', rekao je Plenković te dodao kako će njegova Vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimni interes RH i ljudska prava onih čija su prava ugrožena.

UZBUNA U DRŽAVNOM VRHU ZBOG UHIĆENJA U ORAŠJU! U Vladi počeo hitan sastanak, reagirala i predsjednica: ‘Iznenađena sam…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je izrazio zahvalnost svim braniteljima. Država će učiniti sve da pruži potporu i spriječi pokušaje revizije povijesti. Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi programa koji smo predstavili u kampanji', rekao je Plenković.

Predsjednica i Vijeće za nacionalnu sigurnost

Podsjetimo, jučer je u Vladi održan hitan sastanak vezan uz pitanje uhićenja pripadnika HVO-a na kojem su sudjelovali ministri užeg kabineta, ali i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, kao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, Daniel Markić. U Saboru je također na početku jučerašnje sjednice zatražena stanka upravo zbog ovih uhićenja. Most je pozvao hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, a ne da ih se progoni, da budu na otvorenom lovištu, istaknuo je Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako nije dovoljno izraziti samo zabrinutost, da je predsjednica države “istog trenutka” bila dužna sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i stati u zaštitu hrvatskih državljana. “Ako smo ozbiljna država, imamo pravo i obvezu prema mrtvim braniteljima i tim ljudima koji su ostali sami, zaštititi ih kao istinske heroje i istinske branitelje”, naglasio je Bulj.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da su je uhićenja u Orašju iznenadila te da je sada potrebno trezveno postupiti i utvrditi činjenice, a ne se međusobno optuživati. Rekla je da nije imala nikakve informacije i da ju je to što se dogodilo u Orašju osobno iznenadilo. "Pogotovu jer je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju, za postojanje, za svoj život, i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo