UOČI SASTANKA NA EU VRHU / Plenković o tome kako je epidemija Covida-19 promijenila sve: 'Žao nam je, imali smo sjajan plan'

Čelnici EU-a razgovarat će prvi put o planu za oporavak "EU sljedeće generacije" i prijedlogu višegodišnjeg proračuna

19.6.2020.
10:05
VOYO logo

Nakon što se na sastanku čelnicima zemalja članica Europske unije obrati predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli riječ će imati hrvatski premijer Andrej Plenković, koji će održati kratku prezentaciju rezultata postignutih u proteklih šest mjeseci jer je to zadnji samit za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Nakon toga slijedi razmjena mišljenja o prijedlozima Europske komisije, ali dogovor ne treba očekivati.

Na početku je Plenković kazao kako mu je žao što se zbog epidemije moralo odustati od većine planiranih događanja u Bruxellesu, Strasbourgu, ali i u Hrvatskoj. "Imali smo sjajan plan, plan emancipiranja europskih tema u Hrvatskoj, u političkom životu, no pandemija COVIDA-19 iz korijena je promijenila način održavanja sastanaka na razini Unije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAVRŠAVA HRVATSKO PREDSJEDANJE /

Virtualni samit Unije o proračunu i planu za oporavak: Plenković drži prezentaciju rezultata

Image
ZAVRŠAVA HRVATSKO PREDSJEDANJE /

Virtualni samit Unije o proračunu i planu za oporavak: Plenković drži prezentaciju rezultata

''Tu je Brexit, promjena mišljenja o zemljama istočne Europe, pokazali smo da Unija zna i može reagirati brzo u ovakvoj situaciji pandemije. Usvojili smo investicijske pakete, promijenjen je proračun, tu je instrument SURE, pridonijeli smo izradi plana gospodarskog oporavka. To i višegodišnji proračun su današnje teme'', kazao je Plenković u izjavi novinarima uoči sastanka.

''Prijedlog sedmogodišnjeg proračuna koji je danas na stolu bolji je za Hrvatsku nego onaj iz veljače. Možemo biti zadovoljni s obzirom na dosadašnja postignuća. Hrvatska je iskoristila predsjedanje da dovrši akcijski plan za ulazak u euro. Nastavljamo lobiranje za Schengen'', poručio je hrvatski premijer.

Čelnici zemalja članica EU-a u petak će na virtualnom sastanku na vrhu prvi put razgovorati o planu za oporavak "EU sljedeće generacije" i prijedlogu novog sedmogodišnjeg proračuna, ukupno 'teškima' 1850 milijardi eura. Iznosu plana od 750 milijardi eura, koji je predložila Europska komisija (EK), protivi se, podsjeća Hina, tzv. štedljiva četvorka - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj je u četiri godine namijenjeno više od 10 milijardi eura, tri četvrtine bespovratno, a četvrtina kroz povoljne zajmove. Plenković je uoči sastanka rekao i da hrvatske milijarde nisu ugrožene: "Ne. To sigurno ne. Mislim da možemo biti zadovoljni s obzirom na to da su kriteriji po kojima je radila EK bili prilično sveobuhvatni, a činjenica je i da su dvije najutjecajnije države Njemačka i Francuska podržale prijedlog Ursule von der Layen. Mislim da će na kraju konačni dogovor biti vrlo blizu ovoga što je danas na stolu. Ne očekujem neka veća odstupanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo