IZJAVE NAKON SJEDNICE VLADE / Plenković o porukama: 'Godinu i pol dana je do izbora, oni moraju kreirati kaos'

Image

Nakon održane sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković dotaknuo se tema prosvjeda na Markovom trgu, trgovaca te afere AP.

2.2.2023.
14:16
VOYO logo

U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu danas se održala 189. sjednica Vlade. Nakon sjednice uslijedilo je obraćanje novinarima

Najprije se novinarima obratio Oleg Butković i odmah kometirao današnji prosvjed na Markovom trgu protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo danas na Markovom trgu je bio politički skup ujedinjene oporbe koja pokušava na jednoj vrlo osjetljivoj temi manipulirati javnošću, gurati razne teze, interpretirati zakone na način gdje to nigdje ništa ne stojiI. Imali ste drugaricu Borić, Kekin. Svi iz Možemo,Domovinski pokret, Most, njih par iz SDP-a".

Plenković: Nema svađe između Vlade i trgovaca

Nakon Butkovića obratio se novinaraima premijer Plenković koji je odmah rekao da vjeruje da će se cijene stabilizirati i da ćemo dogodine u ovo vrijeme govoriti o stopi inflacije od oko 6 posto. Na pitanje zašto u Hrvatskoj cijene rastu, a svugdje padaju kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema svađe između Vlade i trgovaca. Teza koju smo rekli prije mjesec dana, nema nikakvog razloga da bi netko pretjerano zaokruživao cijene. Vidjeli ste i po vijestima Inspektorata da je tu bilo ne zaokruživanja, nego neopravdanog dizanja cijena", naglasio je premijer

"Vlada u vrijeme najveće krize ostvarila dva strateška interesa, a to je članstvo u eurozoni i Schengenu. Očekujemo da se ne koristi kontekst globalne krize i kontekst zamjene kune s eurom za dizanje cijena. Tu ćemo jako paziti jer vidimo da u nizu država članica EU-a, taj trend spuštanja stope inflacije ide prema dolje. Prosjek europodručja je 8,5. Mi smo na 12,7. Četiri članice su iznad. Postoji niz članica srednje i istočne Europe koje imaju višu stopu nego mi, a nisu ušli. Dakle, oni koji nisu ušli u eurozonu imaju još goru stopu inflacije nego mi”, kazao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje o rastu cijena plina i struje Plenković je rekao da su zadužili ministre da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1. travnja.

"Poanta je bila da djelujemo na vrijeme i prođemo kroz jesen i zimu bez većih problema" rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oni su na koljenima, sve bitne teme riješio je HDZ'

Na pitanje je li zbog poruka u aferi AP bio pozvan na obavijesni razgovor, rekao je da nije.

“Prije otprilike dva tjedna na jednoj je televiziji bila sakrivena anketa na kojoj mi imamo 30 posto, a SDP 11 posto. Nakon te sakrivene ankete nastaje potpuni kaos opozicije. Što je logično. Oni su na koljenima, sve bitne teme je riješio HDZ, ušli u europodručje, u Schengen, suzbili krizu, dosegli investicijski kreditni rejting, imamo najveći broj zaposlenih, najmanji broj nezaposlenih, 40 posto višu plaću nego kad smo došli.", nabrojio je Plenković sve uspjehe i dodao kako oporba nema što i onda im postaje strategija da kreiraju svaki dan neku netemu da bi se kreirao kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je i ova tema o pomorskom dobru. Niti je zakon još kreiran, ići će u prvo čitanje, ići će u drugo čitanje, ali ne, okvir je ‘HDZ krade plažu’. Predvodnici su ovi iz Možemo! i Zagreba. Oni su sada postali glavni za more i priobalje. Onda profesor Sakoman, izlazi s temom u kojoj doslovno ide optužiti sina ministra Medveda", naglasio je Plenković.

"Oni moraju kreairati kaos. Izbori su za godinu i pol dana. U ovim porukama se vidi da oni ne trguju utjecajem, već samo pitaju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je nastavio:

“Ponedjeljak. Naš opozicijski poglavica Milanović, brutalno izvrijeđa vašeg kolegu. 40 minuta torture. Citiram gospodina Hrstića. Ja to nisam gledao, ali sam čitao kolumnu u kojoj je posljedica da njegovi savjetnici dozivaju veleposlanike jedne zemlje koja je spomenuta i kažu, joj, oprostite, bio je lapsus. Lapsus. 40 minuta stavova o Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Kosovu. I onda neki politički tjednik, tu večer kad izlazi, ignorira Petrinju. Nema ni retka, nula, zero. Jedne rečenice nema o nastupu poglavice u Petrinji i stavova koji ruiniraju vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske. To ništa. I onda ide operacija spašavanja našeg poglavice. Da skrenemo pozornost, jer su čak i oni vidjeli da je lapsus velik kao Himalaja i da ga ne možemo spasiti nikako nego da prebacimo fokus na HDZ. Taj isti tjednik izvlači iz gliba gradonačelnika Zagreba u komentarima. Zločesti ovi koji rade u smeću i Čistoći, on dobar, njemu se podmeće. Ništa o napadu na vašeg kolegu u Petrinji, sve baci glib na HDZ, a izvlači iz Čistoće gradonačelnika. I sad se mi neiskusni moramo loviti za taj parangal. Pa naravno da nećemo”, rekao je Plenković te dodao da onda taj Hajduković, koji je došao plakati njemu i Božinoviću kad su mu provalili u stan u Osijeku sad kaže 'daj kaznene prijave'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li bi dao ruku u vatru za svoje ljude rekao je: 'Nije to na meni'.

Spomenuo je i kako nije znao za spomenute poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, pa kako bih ja to znao. Što mislite, da imamo CIA-u, SOA-u da provjerava te poruke?"

Za oporbu je rekao da kreiraju realnost koja nije istinita te da ništa nisu napravili, a izbori se bliže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću njima čestitati kad dođu s postignućima poput naših. Koji je njihov legacy? Mi znamo što će iza našeg rada ostati, iza njihovog ništa osim difamacije", rekao je Plenković.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo