PRESSICA PREMIJERA / Plenković objašnjava što nam znači podizanje kreditnog rejtinga: 'Ovo pomaže svima - svakom građaninu, poduzetniku, cijelom sustavu'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

'Europska komisija je podigla procjenu rasta BDP-a Hrvatske s 5.4 na 8.1 posto. Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto, a danas misle da ćemo rasti 8.9 posto', kazao je premijer

13.11.2021.
10:09
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare u Banskim dvorima povodom odluke kreditne agencije Fitch da Hrvatskoj podigne kreditni rejting.

Agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz 'BBB-' na 'BBB', uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize. To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske. Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, siječnju 2023., otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODLIČNA VIJEST /

Agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatske na najviši u povijesti

Image
ODLIČNA VIJEST /

Agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatske na najviši u povijesti

'Nikad nismo imali taj rejting'

Premijer Plenković izašao je pred novinare u Banskim dvorima i kazao da će se osvrnuti na europske makrorekonomske prognoze Europske komisije te odluku kreditne agencije Fitch da podigne kreditni rejting Hrvatske.

“Ovo je najbolji rejting Hrvatske u povijesti. Nikada nismo imali i taj rejting i tako pozitivne izglede”, rekao je Plenković u uvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska komisija je podigla procjenu rasta BDP-a Hrvatske s 5.4 na 8.1 posto. Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto, a danas misle da ćemo rasti 8.9 posto", dodao je.

''Ocjene Fitcha i EK su iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, s našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj i aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i prema Euronewsu zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključ i sidro je ulazak u europodručje'

"Ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost je ulazak u europodručje", naglasio je.

Govorio je i o stabilnosti javnih financija rekavši da Vlada odgovorno upravlja njima te je pohvalio ministra financija Zdravka Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smanjujemo javni dug, deficit. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug", kazao je Plenković.

Pojasnio je i odluku agencije Fitch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu da smo stabilni, spominju političku situaciju i kažu da nema izbora tri godine. Oni nam vjeruju. Oni sve gledaju i donose ovakvu procjenu. Ova odluka pomaže svima - svakom gospodarstveniku, svakom građaninu, bankama, cijelom sustavu… U tom lancu ovakav kontekst gdje dolazimo na razinu najvećeg kreditnog rejtinga u povijesti, usprkos svim ovim okolnostima, pokazuje da vrlo precizno i jasno znamo kuda idemo", kazao je i dodao kako "svi koji to trebaju kazati, kažu da smo spremni za članstvo u europodručju".

'U šest godina mandata šest puta nam dizali rejting'

Plenković je kazao da nas agencija Fitch očito voli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je u šest godina našeg mandata već šesti put da nam agencije podižu kreditni rejting. Fitch 3 puta, S&P 2 puta, Standard's jednom", rekao je.

"Ove procjene EK, HNB-a i agencija za rejting jako su dobre i ohrabrujuće. Odličan signal. Da ponovimo - euro kao sidro, ogovorno upravljanje javnim financijama, politička stabilnost plus osigurana izdašna europska sredstva. To će nam potaknuti rast", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Agencije gledaju i cijepljenje'

Prilikom donošenja procjena i dizanja rejtinga, kaže premijer, gledaju se i rezultati cijepljenja.

''Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni i odgovorni, razumijemo li o čemu se radi. Mi smo prešli dva milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas preći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih i 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni. Vlada se mora baviti sa svime, nemamo luksuz baviti se samo s jednom stvari", rekao je Plenković i apelirao na sve koji još nsu da se cijepe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da svatko ima pravo na prosvjed zbog cjepiva i mjera.

''Nema problema, ali mi zagovaramo ono što je zdravorazumski, ono što je stav stručnjaka, liječnika i znanosti. Oni koji se neće cijepiti na vrlo brz način mogu obaviti testiranje i dobit covid-potvrdu. Mi respektiramo sve koji su odgovorni i koji su se cijepili", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto nas Moody's ne 'voli' kao Fitch?

Na novinarsko pitanje zašto nas agencija Moody's drži nisko i znači li to da nas, za razilku od Fitcha, ondje ne vole, premijer je kazao da svaka agencija ima svoj pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Fitch je fizički poslao ljude ovdje prije nekoliko tjedana. Oni ne vode razgovore samo s vladom, nego i s ljudima iz gospodarstva, HNB-om. Njihova je optika bazirana na stavovima više dionika. Zadnji put kad nas je Moodys ocijenio, to je bilo prije točno godinu dana. Mi se nadamo da će i oni pratiti sve ovo što govore druge agencije", rekao je.

Upitan je i kako će podizanje kreditnog rejtinga i procjene većeg rasta BDP-a pomoći građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se država zadužuje po najnižim kamatama ikad, onda i banke po nižoj kamati nabavljaju novac. Onda banke po nižim kamatama građanima plasiraju novac. To je poanta, cijena novca je manja", rekao je Plenković.

'Primio sam pismo od Milanovića, on će to objaviti'

Novinari su Plenkovića upitali i o odnosu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Kaže da je od njega primio jedan dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primio sam to. Uvjeren sam da će on to objaviti. To nije dramatično pismo. Iznenadilo bi me ako on to ne objavi u narednih dan, dva", rekao je.

Kaže da je vidio i poruku hrvatskih biskupa o cijepljenju koji poručuju da ne smije biti prisile. Osvrnuo se i na one koji tvrde da je testiranje preinvazivna metoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Papa je bio jasan, on poziva ljude da se cijepe. Ja ne vidim da je testiranje invazivno, mi smo se u Glasgowu trebali više puta testirati, prije puta, u avionu, pa smo se opet u hotelu testirali. Odraslim ljudima testiranje ne bi trebalo biti problem. Vjerujem da su se mnogi biskupi cijepili. A što se tiče slobode da se netko baš ne želi cijepiti, okej, ali to ne može biti razlog da ne poštujemo one koji su cijepljeni'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima pokazao svoju covid-potvrdu

Poruke prosvjednika koji covid-potvrde uspoređuju s progonom Židova u Drugom svjetskom ratu i 'ausvajzima' nazvao je nebulozama.

''Ne znam tko je taj kreativni um koji se toga sjeti. Svaki dan je tu prosvjed, neka prosvjeduju svaki dan, ali postoji nešto što se zove zdrav razum. Da svi koji kažu da korona nije problem provedu samo pet sekundi na intenzivnoj s oboljelima, nikad to više ne bi radili", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju konferencije za novinare, kad je već bila opuštenija atmosfera, Plenković je nogometnoj reprezentaciji poželio pobjedu nad Rusijom, u nedjelju na Poljudu, a novinarima, koji su pitali imaju li svi u Vladi covid-potvrde, pokazao je svoju na mobitelu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo