TOČKA SPORA: TRGOVSKA GORA / Plenković: 'Nije nam cilj ugroziti stanovnike, tamo će se odlagati nuklearni otpad koji malo zrači'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Kad bi netko stajao 365 dana ispred zida tog odlagališta on ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo manje nego što jedan putnik primi zračenja prilikom leta zrakoplovom', kazao je Plenković.

20.6.2023.
15:30
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je održana zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH na kojoj je jedna od tema bio i spor zbog Trgovske gore, na granici dviju država, gdje Hrvatska gradi odlagalište nuklearnog otpada iz nuklearke Krško. Nakon zajedničke sjednice, red novinare su zajedno izašli premijer Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Plenković je najprije podsjetio da su Hrvatska i BiH u proteklom razdoblju dosegle razmjenu od četiri milijarde eura te da Hrvatska treba predstavljati pomoć, a ne prepreku susjednoj državi. Krišto je, pak, rekla da je donesen niz zaključaka kojima će biti unaprijeđeni odnosi dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tamo nije predviđeno skladištenje nuklearnog goriva'

"Kao važne teme istaknula bih i sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja i novih mostova preko rijeke Save, kao i brojnih modernizacija cesta i željezničke pruge. Sklopljen je i novi ugovor o pograničnoj suradnji koji uključuje izgradnju novih graničnih prijelaza i pretvaranje povremenih i stalne prijelaze”, rekla je Krišto.

Što se tiče Trgovske gore, Plenković je rekao da je riječ o lokaciji na nenaseljenom dijelu Banije te da će ondje biti uskladišten otpad koji vrlo malo zrači poput rukavica, opreme i sličnoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokacija nije predviđena za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Nama nije poznato da je bilo gdje došlo do ikakvog incidenta u zemljama koje imaju slična odlagališta. Odlagalište bi bilo seizmički otporno i ne bi bila moguća kontaminacija voda. Kad bi netko stajao 365 dana ispred zida tog odlagališta on ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo manje nego što jedan putnik primi zračenja prilikom leta zrakoplovom. Nama nije u interesu ugroziti svoje stanovnike, pa ni stanovnike susjedne zemlje”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo