PLENKOVIĆ NAJAVIO NASTAVAK PREGOVORA S EK: / 'Bitno je zadržavanje vrlo jasne pozicije u arbitražnim procesima'

Image
9.12.2016.
18:20
VOYO logo

"Hrvatska će u dijalogu s Europskom komisijom nastaviti razgovor. To je tema koja traje nekoliko godina. Ono što je za nas strateški bitno to je je zadržavanje vrlo jasne pozicije u arbitražnim procesima na crti zaštite nacionalnih interesa i Ine kao strateške naftne kompanije", istaknuo je nakon sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH u Vukovaru premijer Plenković, zamoljen za komentar traženja Europske komisije da se izmjeni Zakon o privatizaciji Ine.

Image
'IMATE DVA MJESECA': /

Europska komisija zahtijeva da Hrvatska izmijeni zakon o privatizaciji Ine

Image
'IMATE DVA MJESECA': /

Europska komisija zahtijeva da Hrvatska izmijeni zakon o privatizaciji Ine

Zaprijetili sudom

Europska komisija je u četvrtak zatražila od Hrvatske da izmijeni Zakon o privatizaciji Ine, jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, a što je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tijekom pristupnih pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je Hrvatskoj poslala obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka za povredu europskih propisa. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca Zakon o privatizaciji Ine ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

Problemi za ulaganje

Komisija navodi da je Ina najveće hrvatsko poduzeće za opskrbu energijom, djelomično u vlasništvu hrvatske Vlade. Prema Zakonu o privatizaciji Ine državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom poduzeću, uključujući pravo na veto u slučaju odluka društva koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedica toga je situacija da dioničari ne mogu utjecati na važne odluke društva razmjerno svojim udjelima, što može odvratiti potencijalne ulagače od ulaganja u Inu. Komisija smatra da takve posebne ovlasti predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana, koje se na temelju Ugovora o funkcioniranju EU-a ne može opravdati.

Iako je zaštita sigurnosti opskrbe energijom cilj kojim bi se mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u Ugovoru o funkcioniranju EU, čini se da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila prema Zakonu o privatizaciji Ine nadilazi ono što je nužno i proporcionalno za postizanje tog cilja, istaknula je Komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo