PROZVAO I MILANOVIĆA / Plenković: 'Na zgradu Ministarstva postavili smo izraelsku zastavu. Zabrinuti smo za daljnju eskalaciju'

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

O Milanoviću je rekao: 'Očito je da je on to učinio svjesno i namjerno bez obzira na ustavni rok od osam dana. Ovo je prvi put da se ovako nešto dogodilo. Kad je on obnašao dužnost premijera, njegova je Vlada određivala da određeni zakon stupi na snagu određenog datuma', rekao je zbog toga što zakon na vrijeme nije potpisan

12.10.2023.
10:04
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 256. sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković na početku se osvrnuo na najvažnija zbivanja.

Govoreći o projektima za obnovu nakon potresa rekao je da su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Doniramo dodatnih pet milijuna eura za proces razminiranja u Ukrajini”, dodao je.

“Naša potpora Ukrajini praćena je jasnim djelovanjem.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije da još jednom izrazim zadovoljstvo sa prošlotjednim posjetom Europske komisije", pohvalio se Plenković na samom početku.

O situaciji u Izraelu

Održani su sastanci o budućnosti Unije, osvrnuli smo se na situaciju na Kosovu nakon incidenta i terorističkog napada u Banjskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je snažno osudila terorističke napade Hamasa na Izrael gdje je poginuo velik broj civila, izražavamo sućut", poručio je.

"Reagirali smo i kao predsjedavajuća Međunarodnim savezom sjećanja na holokaust. Ministarstvo vanjskih poslova je na svoju zgradu simbolički postavilo izraelsku zastavu. Podržavamo pravo Izraela u skladu s međunarodnim pravom, zabrinuti smo za daljnju eskalaciju i destabilizaciju Bliskog istoka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se i MVEP-u.

"Zahvaljujem i veleposlanstvu na brizi i koordinaciji oko povratka hrvatskih državljana koji su bili u posjetu Izraelu, većinom se radi o hodočasnicima i oni koji su zatražili pomoć su je i dobili", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilježili smo 32. obljetnicu raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije predsjednika Tuđmana i vodstva Hrvatske.

"Na telefonskoj sjednici Vlade donesene su odluke o smanjenju cijena goriva.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O jučerašnjim uhićenjima u Splitu

Osrvnuo se na akciju policije u Splitu.

"To je dokaz da se policija bori protiv kriminala, ovog puta protiv skupina koje se bave raspačavanjem droge. Uhićenja su povezana sa suradnjom s njemačkom policijom u kojoj je sudjelovala i španjolska policija. Svjedočili smo ove godine rekordnim zapljenama kokaina, skoro 700 kilograma. Policija je radila na uhićenju 49 zločinačkih udruženja", rekao je i čestitao policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izvješće agencije za rejting Fitch, koja je revidirala izglede dugoročnog rejtinga

"On je na razini BBB+, a izgledi su postali pozitivni. Naš rast BDP-a je drugi najbolji rezultat u EU i nadomak smo kreditnog rejtinga kakvog Hrvatska nikad dosad nije imala. To ohrabruje." istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i rebalans proračuna

"Vlada upućuje u Sabor izmjene i dopune proračuna i niz zakona. Ovaj rebalans je važan za nastavak gospodarskog rasta, usporavanje inflacije i očuvanje društvene kohezije. Tu revidiramo i projekcije gospodarskog rasta. Prošle su godine projekcije bile 0,7 posto. Danas nakon svega, posebno naglašavam limitiranje cijena energenata, došli smo u poziciju da sad predviđamo rast od 2,8 posto što je na tragu poboljšanih prognoza svjetskih agencija. Prema projiciranim prihodima i rashodima godinu ćemo završiti u minimalnom deficitu od 0,3 posto što potvrđuje da nam je praktički proračun u 2023. uravnotežen. Imamo 60,7 posto udio javnog duga u BDP-u. U ovako kriznim vremenima ovako smanjiti javni dug je značajno postignuće", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvao predsjednika Milanovića

Osvrnuo se i na ponovnu proceduru oko Zakona o izbornim jedinicama te još jednom prozvao predsjednika Republike što zakon nije na vrijeme potpisan:

“Ponovno će se u Sabor uputiti Zakon o izbornim jedinicama. Time otklanjamo formalno-pravne nedostatke nastale nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike koji nije poštovao volju zakonodavca i nije na vrijeme potpisao. Očito je da je on to učinio svjesno i namjerno bez obzira na ustavni rok od osam dana. Ovo je prvi put da se ovako nešto dogodilo. Kad je on obnašao dužnost premijera, njegova je Vlada određivala da određeni zakon stupi na snagu određenog datuma. I svaki put tadašnji predsjednici Josipović i Grabar-Kitarović poštovali su volju zakonodavca, Sabora. Kad je riječ o našem mandatu, zadnja situacija bila je u lipnju kad se donosio Zakon o osobnoj asistenciji. Zakoni su trebali stupiti na snagu 1. srpnja i predsjednik je potpisivao. To je uobičajena zakonodavna praksa. Ovo je štetan presedan. Riječ je o namjeri.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo