politička grupacija / Plenković na susretu Europske pučke stranke: 'EPP mora predvoditi Europu'

Image
Foto: HDZ

Premijer je najavio i projekt širenja hrvatskog LNG terminala na Krku, te govorio o hrvatskom ispunjavanju svih preduvjeta za članstvo u europodručju

3.12.2022.
13:58
HDZ
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak i subotu je na neformalnom susretu lidera Europske pučke stranke (EPP) u Ateni rekao kako ta politička grupacija treba predvoditi Europu u izazovnom razdoblju koje slijedi, priopćeno je iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Na okupljanju lidera EPP-a u Grčkoj sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik grupacije Manfred Weber, predsjednici Cipra i Rumunjske Nicos Anastasiades i Klaus Iohannis, premijer Slovačke Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani, predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera sestrinskih stranaka EPP-a, stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPP je pritom izrazio jasnu podršku Ukrajini kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati, a razgovaralo se i o pripremama stranaka u okviru grupacije za predstojeće izbore za Europski parlament 2024. godine na kojima pučani žele zadržati najveći broj parlamentarnih zastupnika. 

Image
Foto: HDZ

„Kao najsnažnija politička grupacija, čvrsto usidrena na europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost pokazati vodstvo te u  krizi biti uz građane i gospodarstvo“, stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je u svom izlaganju na skupu istaknuo da u „izazovnom razdoblju za Europu i njezine građane“ EPP „treba predvoditi u pronalasku rješenja kojima će se ublažiti inflatorni pritisci, kao i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurna opskrba energentima i hranom“.

Naveo je primjer svoje vlade, kazavši da je ona „pravodobno i sveobuhvatno te uz dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG terminala na Krku, te govorio o hrvatskom ispunjavanju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i šengenskom prostoru, zahvalivši kolegama na podršci. 

Plenković se u Ateni sastao s predsjednicom Europske komisije te s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo