PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE O ARBITRAŽI SA SLOVENIJOM: / 'Sjest ću s Junckerom i sva pitanja staviti na stol'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Imam dogovoren sastanak s predsjednikom Europske komisije, Junckerom. Stavit ćemo na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za RH, pa i ono pitanje vezano za susjede.'

11.1.2018.
10:31
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Počela je sjednica Vlade, na čijem je dnevnom redu Nacrt prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojemu je cilj pružiti podršku tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to kroz poreznu olakšicu.

Na dnevnom redu i posebni porez za motorna vozila

Tvrtke koje ulažu u istraživanje, razvoj i inovacije moći će računati na poreznu olakšicu odnosno umanjenje poreza na dobit za stvarne troškove za istraživanje i razvoj, objasnila je u srijedu, uoči sjednice Vlade, njezina potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Po njeznim riječima, najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se zbog te potpore neće morati platiti iznosi 300 tisuća eura odnosno kretat će se između 50 tisuća eura za studije izvodivosti do 300 tisuća eura za temeljna istraživanja. Uz predviđenu olakšicu umanjenja osnovice poreza na dobit, poduzeća će i dalje moći koristiti druge potpore za istraživanje i razvoj. Pred članovima Vlade će se, među ostalim, naći i Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković i komentirao aktualne političke događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jutros smo ministrica Divjak i ja održali još jednu sjednicu. Usuglašen je tekst i novi natječaj za ekspertnu radnu skupinu. Nastavljamo s obrazovnom reformom i vkerujem da ćemo dati posebnu novu dinamiku jednoj od ključnih strukturnih reformi i u idućih 2-3 mjeseca imati novi funkcionalni ERS i Akcijski plan i u idućoj školskoj godini krenuti s eksperimentalnom provedbom. Pristupit će se ispunjavanju svih mjera i aktivnosti koje su predviđene Strategijom i Akcijskim planom', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković najavio sastanak s Junckerom

Zahvalio je Gradu Zagrebu na organizaciji Snježne kraljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je velika promocija Hrvatske, ne samo u sportskom već i u turističkom smislu', kaže Plenković i dodaje da je Rukometno prvenstvo prilika za promociju zemlje i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na okolnosti u vezi Slovenije.

'Naše pozicije su jasne. Ostajemo pri težnji za pronalaskom dogovornog rješenja o pitanju granice. Za sredinu veljače imam dogovoren sastanak s predsjednikom Europske komisije, Junckerom. Stavit ćemo na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za RH, pa i ono pitanje vezano za susjede. Svim našim potezima pokazali smo visoku odgovornost i suzdržanost, i zastupanje naših interesa a uvažavanje dobrosusjedskih odnosa i nepribjegavanje jednostranim potezima koji mogu dovesti do incidenata. Mislim da je komunikacija s ribarima isto dobra. Postupili smo odgovorno', kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica gospodarstva Martina Dalić nastavlja sjednicu Vlade predstavljanjem Nacrta prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte. Dalić je rekla kako je cilj je da Hrvatska dosegne iznos ulaganja u istraživanje i razvoj od 1,4 posto BDP-a do 2020. godine.

'Predlaže se davanje potpore poduzećima za znanstveno-istraživačke aktivnosti kroz poreznu olakšicu', rekla je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo