varga objasnio / 'Plenković mora odlučiti hoće li trpiti lošeg ministra ili zastupnika koji mu može donijeti probleme'

U zdravstvenom sustavu ima problema, ali nema sluha za njihovo rješavanje

17.8.2018.
20:25
VOYO logo

Ne stišavaju se reakcije na smrt 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću, čija je tragedija potresla Hrvatsku. Iako je inspekcija ministarstva utvrdila da sustav nije zakazao, ostavku ministra Kujundžića i dalje traži oporba. A da u zdravstvenom sustavu ima problema, ali i da nema sluha za njihovo rješavanje uvjeravaju liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre. Iz liječničke komore pak zbog slučaja u Zaprešiću najavljuju novi nadzor.

Ministar i inspekcija rekli su svoje. No nalaz koji je danima čekala cijela Hrvatska nitko nije vidio. Pa ni oni koji su ga prvi zatražili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska liječnička komora još nije zaprimila izvješće zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva. Nadamo se da će nam biti proslijeđeno u narednim danima. Neovisno o tome Hrvatska liječnička komora provest će stručni nadzor nad radom cijelog Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije", izjavio je Krešimir Luetić, najavio je dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

>> VIDEO Kujundžić predstavio inspekcijski nalaz: 'Sustav je uistinu funkcionirao'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojoj je, kako kaže, ministar, sve funkcioniralo. Ipak sustav hitne pomoći će mijenjati, ali tvrdi da reforma hitne pomoći u Hrvatskoj nije hitna.

"Mi nismo imali razloga za nekakve žurne izmjene jer sustav kad se uspoređuje s drugim sustavima u drugim zemljama je na vrlo zavidnoj razini. Nitko u Europi nema toliko liječnika u hitnoj službi koliko ima u Hrvatskoj", izjavio je ministar zdravstva  Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, liječnici obiteljske medicine tvrde da liječnika nedostaje. Jer i oni dežuraju u Zavodima za hitnu medicinu, koji ne uspijevaju pokriti sve smjene.

"Nedostaje liječnika, nedostaje dobre organizacije. O tome smo razgovarali u ministarstvu, nudili smo svoje prijedloge. Imamo masu prijedloga s terena kako poboljšati ovaj zdravstveni sustav. Međutim, u ministarstvu se često ogluše na te naše prijedloge jer se nažalost više sluša politika nego struka", rekla je Vikica Krolo, predsjednica koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da sustavu nedostaje ljudi, tvrde i medicinske sestre. I na to su kažu prije tri mjeseca upozoravale velikim prosvjedom.

"Na tisuću stanovnika Hrvatska ima 5,8 medicinskih sestara, dok druge zemlje imaju i preko 18. Slovenija primjerice ima duplo više", komentira Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komora medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> ANKETA Kujundžić kaže da je većina Hrvata zadovoljna zdravstvom: Jeste li?

Traže izmjenu zakona i bolje obrazovanje kakvo imaju medicinske sestre i tehničari hitnih pomoći iz Engleske, Irske ili Njemačke. Pripremaju i prijedlog reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažemo koje su to kompetencije koje medicinske sestre u hitnoj medicinskoj pomoći sa ili bez liječnika trebaju imati, koja je to razina obrazovanja. U pripremi je i izrada programa obrazovanja medicinskih sestara  i računamo da će to do kraja jeseni biti gotovo i to ćemo predložiti ministru", rekla je Šepec.

Ministru čiju ostavku nastavlja tražiti i oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam premijer Plenković tu treba razlučiti hoće li radije trpiti lošeg ministra ili će trpiti saborskog zastupnika Kujundžića koji mu može donijeti probleme po pitanju većine u samom saboru", zaključio je bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

Iz Mosta pak poručuju da za smjenu ministra Milana Kujundžića imaju 50 razloga i od njegovog opoziva neće odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Otac preminulog Mattea: 'Pokušavam ostati jak zbog druge djece koja bi mogla doživjeti istu sudbinu'

>> Majka umrlog mladića Kujundžiću: 'Moj Matteo poput psa mrtav je satima ležao na cesti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo